nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Allt om nya Iso 14001

Sida 2
Marcus Ihre, projektledare på Swedish Standards Institute, SIS.
  • Annons 1

Det finns också en skrivning som handlar om miljöanpassning av produkter och uppmanar till att tänka ekodesign vid utformningen och på miljöbelastning under användning och återvinning.

Om standarden blir lättare att tillämpa eller inte tycker Marcus Ihre är svårt att svara på.

Den är fortfarande omfångsrik och det är inte färre krav än tidigare. Men för de som arbetar med flera ledningssystem blir det definitivt lättare. Den förra versionen är också mer färgad av ett industriellt perspektiv med skrivningar som utgår från tillverkande verksamheter. Den nya versionen är mer modern och bättre anpassad för industrier och tjänsteföretag.

– En ambition har varit att man inte ska slå undan benen för alla som redan har ett ledningssystem på plats och det tycker jag att man har lyckats med. Det handlar om kompletteringar, inte om att göra om processen, säger Marcus Ihre.

Sverker Thurén tror ändå att standarden kommer att bli lättare att tillämpa än tidigare.

– Det blir tydligare vad som är viktigt för affären. Det blir också enklare om man har mer än en standard.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.