Albatrossen blir havets nya väktare

Vatten De enorma fåglarna flyger över 47 miljoner kvadratkilometer hav och dras till fiskebåtar. Nu hjälper de till att avslöja illegalt fiske runt om i världen.

Albatrossen blir havets nya väktare
Foto: Adobe Stock

Forskare har i en ny studie följt albatrosser när de flugit över stora havsområden. 169 fåglar har fått bära en lätt kommunikationsutrustning.

Genom denna har forskarna kunnat se albatrossernas position och information om skeppsradar i närheten. Fåglarna ska inte ha störts av utrustningen.

Omfattande tjuvfiske

Under sex månader har man samlat in data över 47 miljoner kvadratkilometer stora havsområden. Resultatet visar att fåglarna kan ha avslöjat ett omfattande tjuvfiske i Antarktis.

Forskarna har då kunnat konstatera att det olagliga fisket är utbrett – speciellt över Antarktis vatten, där en tredjedel av fiskebåtarna varit illegala. Skeppen ska ha stängt av sina automatiska signaler när de närmade sig ett område där man inte får fiska.

Billig metod att upptäcka olagligheter

Albatrosser som väktare över haven, har visat sig vara en effektiv och billig metod för att bevaka känsliga havsområden, jämfört med dagens satellitbevakning. En fördel är också att fåglarna dras till fiskebåtar, vilket gör att de kan bevaka internationella vatten.

Nästa steg i forskningen blir att testa en liknande teknik på sköldpaddor och hajar i andra delar av världen.

Läs hela rapporten här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.