Så påverkas Storbritanniens miljölagar av Brexit

Internationellt Utträdet ur EU orsakar den största förändringen i Storbritanniens miljölagar på 40 år. Och det är inte till det bättre för miljön.

Så påverkas Storbritanniens miljölagar av Brexit
Foto: Adobe Stock

Storbritannien går åt fel håll gällande miljö och klimatåtgärder när de lämnar Brexit, rapporterar The Guardian.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Redan nu har tre nya lagförslag för luftkvalitet, jordbruk och fiske lämnats in. Ett av lagförslagen handlar om fisket i brittiska vatten. Där föreslås ansvaret för ett hållbart fiske läggas i regeringens händer. Det blir nu upp till politikerna att avgöra om restriktioner ska införas.

Det föreslås även att man ska återställa fiskebeståndet till en nivå som ger maximal hållbar avkastning utan att påverka fiskpopulationernas reproduceringsförmåga. Nivån är utredd av forskare, men lagförslaget ger ministrarna makten att avvika från rekommendationerna.

Hårda miljöskydd mot vaga löften

Sker det inga ändringar i lagförslaget inom de närmaste veckorna riskerar Storbritanniens fiskepolitik att präglas av en oklar lagstiftning.

– Om inte regeringen accepterar ändringar av dessa viktiga lagförslag under de kommande veckorna och månaderna kommer Storbritannien tyst byta ut överenskomna mål och stränga miljöskydd mot en uppsättning vaga löften, frivilliga åtgärder och medvetet oklar och läckande lagstiftning, skriver Fiona Harvey i sin analys för The Guardian.

Försenade åtgärder

När det kommer till landets problem med luftföroreningar planeras inte mycket att ske. Varje år dör 40 000 britter till följd av luftföroreningar i landet.

Trots det senareläggs lagförslaget om åtgärder kring luftföroreningar till hösten 2022. Detta på grund av att regeringen behöver mer input från forskare kring lagförslaget.

Storbritannien inför också nya regler som gör det möjligt att ställa lägre krav på hur rena vattendrag måste vara.

Lägre krav på bönderna

Det nya lagförslaget gällande jordbruket kan göra det möjligt för jordbrukare att själva välja hur mycket miljöhänsyn de vill ta i sin verksamhet. Det gäller exempelvis rena vattendrag, god jordhantering och översvämningsskydd.

I dag betalar britterna sina jordbrukare för att de ska odla hållbart. Men i framtiden kommer jordbrukarna alltså själva kunna välja om de vill skydda exempelvis häckande fåglar och igelkottar på sina jordbruksområden eller inte. Väljer de att inte odla hållbart på vissa punkter går de endast miste om en statlig peng.

Läs mer här.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.