nr-logo

Hållbarhet i praktiken

FOTO: Øyvind Hagen / Statoil ASA

Världens största flytande vindkraftverk till Skottland

Världens största flytande vindkraftverk byggs nu utanför skotska kusten.

  • Annons 1

Fördelarna med flytande vinkraftverk är att de kan placeras på djupa vatten, långt ut till havs där det blåser bra och på platser som idag inte nyttjas för energiproduktion. Ofta kan också den infrastruktur som redan används av olje- och gasindustrin nyttjas för att leverera även vindenergin till land.

Bakom pilotparken som byggs under nästa år utanför skotska Peterhead, står Statoil som ska bygga fem flytande 6 MW- turbiner, med en kapacitet som täcker elbehovet för 20 000 bostäder.

Här används vindkraftsturbiner som knyts mot havsbotten via en trepunktsförtöjning. Turbinerna är sedan sammankopplade med kablar som skickar energin till fastlandet, skriver The Guardian.

Flytande vindkraftverk testas även på andra håll, bland annat utanför Norge och Portugal.

 

 

Taggar:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Kemikalieinspektionen försvarar beslut om bekämpningsmedel

Myndigheten försvarar det kritiserade beslutet om att tillåta växtskyddsmedlet Gaucho i sockerbetsodlingar. Dispensen för medlet som innehåller neonikotinoider gäller i fyra månader under våren 2019 och kan skada bin.

  • Annonskod Huvudspalten 4