nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Vi ser mycket allvarligt på denna typ av agerande från en dominant när det drabbar ett mindre konkurrerande företag, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten. FOTO: Andreas Eklund

Svenska förpacknings- och tidningsinsamlingen kan tvingas betala 20 miljoner i vite

Svenska förpacknings och tidningsinsamlingen, FTI har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden. Nu får de en uppsträckning av Konkurrensverket.

  • Annons 1

Det hela handlar om ett avtal som FTI har sagt upp med det konkurrerande företaget TMResponsibility. Både FTI och TMR samlar in förpackningar från hushåll via de återvinningsstationer som FTI äger. Det avtal som FTI har sagt upp innebär att TMR inte längre har tillgång till återvinningsstationerna.

Missbrukar ställning

Att säga upp avtalet innebär att FTI missbrukar sin dominerande ställning på marknaden, något som är förbjudet enligt konkurrenslagen, menar Konkurrensverket. Nu måste FTI ta tillbaka uppsägningen, annars riskerar de att få betala 20 miljoner kronor i vite.

– Dominerande företag som förfogar över en nödvändig infrastruktur får inte missbruka sin marknadsmakt genom att vägra andra aktörer tillträde, kommenterar Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

– Vi välkomnar att Konkurrensverket äntligen fattat ett beslut i frågan även om vi i sak anser att det är felaktigt. Nu utreder vi möjligheterna för en väg framåt utifrån beslutet, säger Kent Carlsson, vd Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

 

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Analys: Vem får stämma EU för otillräckliga klimatmål?

EU:s klimatmål är otillräckliga, menar en samisk ungdomsorganisation och ett flertal personer som berörs av klimatförändringar världen över. EU-domstolen har dock beslutat att avvisa deras talan och därmed inte pröva frågan i sak. JP Infonets redaktör och jurist Fanny Vesterberg analyserar talesrättsreglerna.

Energimyndigheten – lyft fram energirådgivningen!

Debatt

Rådgivning i energifrågor, så kallade EKR-verksamheter, behöver visa att de finns och därför bland annat öka synligheten på sociala medier. Energimyndigheten bör också lyfta fram rådgivningen gentemot andra myndigheter. Det menar Are Kjeang, universitetsadjunkt, Karlstads universitet, i en debattartikel hos Miljö & Utveckling.

  • Annonskod Huvudspalten 4