nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Ny panna hit för Findus i Bjuv

  • Annons 1

Findus i Bjuv har minskat sin energiförbrukning med 24 procent, eller 5- 6000 ton årligen genom att byta ut en naturgaseldad ångpanna mot en ny och samtidigt återvinna spillvärme från produktionen. Möjligheten att återvinna spillvärme sker genom att rökgaskondensering installerats och kylsystemets luftkylda kondensorer ersatts med värmepumpar.

Nästa steg blir en genomgång inne i själva produktionen för att hitta fler energitjuvar. De som arbetar med projektet tror att det finns ytterligare stora vinster.

– Vi har samma målsättning som Sverige fick från EU, säger Bill Ingesson, ansvarig för projektet på Findus. Det innebär ytterligare minskningar av koldioxidutsläpp på cirka 17 procent fram till år 2020. Bara de närmaste åren kommer vi att kunna minska med 5 till 8 procent.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Nytt webbverktyg ska öka jämställdheten på arbetsplatsen

Ett forskningsprojekt vid Luleå tekniska universitet har utvecklat ett nytt webbverktyg, ”Förändringsrutan” ska hjälpa organisationer att få jämställdhetsarbetet att bli en del av den ordinarie verksamheten och det dagliga arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.