nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Konsthall får pris för grönt tak

Artipelag i Stockholm har utnämnts till skandinaviens grönaste tak. Scandinavian Green Roof Institute har utsett konsthallen till vinnare tack vare det sedumtäckta taket.

  • Annons 1

Artipelag är ritat av arkitekten Johan Nyrén och ligger på Hålludden utanför Stockholm. Huset förenar konst, kultur, arkitektur, musik, design och mat i skärgårdsmiljö och byggdes av Peab mellan 2010 och 2012. Tack vare ett tak som är täckt av materialet sedum har byggnaden nu vunnit pris.

– Vi har anlagt en nästan 100 kvadratmeter stor labyrint på taket som används flitigt av besökarna. Gångarna är belagda med offerdalsskiffer och slingrar sig mellan sedum-växtligheten på taket, säger arbetschef Magnus Wiberg på Peab.

Den drygt 10 000 kvadratmeter stora byggnaden är också utrustad med ett miljöanpassat och energibesparande klimatförsörjningssystem med sjövatten för kyla och värme.

Bakom utmärkelsen står den ideella föreningen Scandinavian Green Roof Association som samlar kunskap och sprider information om gröna tak. Den 6 september i Malmö delas priset Scandinavian Green Roof Award ut.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Glad sommar!

Sommartider är semestertider. Miljö & Utvecklings webbredaktion stänger därför bevakningen för att ta sommarledigt. En riktigt skön och stärkande sommar önskar vi alla våra läsare. Vi återkommer igen den 9 augusti.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Här finns miljöjobben

Ny statistik från SCB

Miljöbranschen har växt med 5 600 jobb sedan 2004. Allra flest arbetar med avfallshantering och förnybar energi, enligt statistik från SCB.