nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Här är Norrlands nya basnäring

Framtidens inkomstkälla för Norrland heter vindkraft. Tre gånger så många vindkraftverk än vad som finns i hela landet idag ska byggas där.

  • Annons 1

För Ny Teknik berättar Stefan Lundmark, projektledare för Vindkraftscentrum i Barentsregionen och vindkraftssamordnare i Norrland, att vindkraftsindustrin väntas bli en ny basnäring i regionen framöver.

Totalt uppskattar han att 5 000 nya vindkraftverk kan komma att byggas i Norrlands inland de kommande 15-20 åren. Idag finns cirka 1 500 vindkraftverk totalt i landet.

Piteå är en av städerna som satsar stort på att bli en knytpunkt för framtidsindustrin. Bland annat ska ansvariga inom kommunen jobba för att få dit turbinleverantörer från utlandet. Enligt Ny Teknik har tyska vindkraftverksstillverkaren Enercon planer på att bygga en ny fabrik i kommunen.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Så dålig är luften för cykelpendlare i Stockholm

Gång- och cykelpendlare exponeras för stora mängder luftföroreningar under rusningstrafik i Stockholm. Enligt en ny studie av Folksam utsätts de för nästan sex gånger så höga nivåer av luftföroreningar som stockholmare i snitt.