nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Biobränsle
FOTO: Shutterstock

Biodrivmedel pikar men etanol slår i botten

Biodrivmedel blir allt mer populärt. Under förra året ökade leveranserna av flytande biodrivmedel med 19 procent, enligt statistik från Energimyndigheten. Men etanolförsäljningen sjunker kraftigt.

  • Annons 1

Under förra året ökade leveranserna av biodiesel med 37 procent. Den största procentuella ökningen stod ren HVO för, den ökningen utgjorde över tusen procent, men från väldigt låga nivåer 2014. Ökningen beror på att fler tankstationer öppnade under 2015 och att flera fordonstillverkare godkände drivmedlet i sina motorer. HVO till låginblandning, det vill säga HVO som blandas in i fossil diesel, var det biodrivmedel som ökade mest i absoluta tal och uppgick under förra året till drygt 650 000 m3. Ren FAME ökade med ungefär 60 procent och uppgick till drygt 170 000 m3.

Skärmavbild 2016-02-23 kl. 17.00.13

Mindre etanol

Det är däremot inte alla biodrivmedel som ökar. FAME som låginblandning i fossil diesel minskade med sex procent trots att leveranserna av fossil diesel ökade. Även etanol som låginblandning minskade. För etanolbränslet E85 sjönk försäljningen i januari med 77 % jämfört med i fjol. Totalt såldes 1200 kubikmeter. Det kan jämföras med toppåret 2011 då då försäljningen under enskilda månader nådde över 22 000 m3.

– Inga nya fordon på marknaden och en kraftig prisnackdel i förhållande till bensin gör att försäljningen av E85 går ned mycket kraftigt. En tydlig effekt av bristen på väl genomtänkta styrmedel, konstaterar Ulf Svahn, vd för Svenska petroleum och drivmedelinstitutet, SPBI.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Antibiotika stort problem i importerat kött

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO används det globalt sett mer antibiotika till friska djur än till sjuka människor.
– Dåliga exempel som når oss i butik eller på restaurang är det asiatiska kycklingköttet och nötköttet från USA som vi helt enkelt borde välja bort, säger Anna Richert på Världsnaturfonden.