nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Flera stora bilmärken har lanserat laddhybrider de senaste åren - och de säljer bra. FOTO: Shutterstock

El- och laddhybridbilar säljer rekordbra

I december i fjol såldes fler el- och laddhybridbilar än någon tidigare månad. Nästan 2 800 exemplar nyregistrerades i landet. Det är mer än antalet el-, gas och etanolbilar tillsammans.

  • Annons 1

Nya försäljningssiffror från Statistiska centralbyrån, SCB, och myndigheten Trafikanalys visar att framför allt laddhybrider på bara några år ökat snabbt i försäljning och tagit en stark ställning på bilmarknaden. Laddhybrider är fordon som är laddningsbara via eluttag. Från säljstarten 2012 har antalet nyregistrerade exemplar gått upp till rekordnoteringen på 1753 i december 2015. Samma månad såldes drygt 1000 elhybrider, vilket är fordon som drivs med el i kombination med något annat.

Fler bilmodeller att välja på, prispress, gynnsamma skattevillkor och ultralåg bränsleförbrukning driver efterfrågan på laddhybrider.

Antalet sålda, renodlade el-, gas och etanolbilar uppgick till 730 stycken i december. Den sammanlagda försäljningen av miljöklassade bilar var närmare 7000, vilket är nästan 2000 stycken eller 36 procent fler än 2014 – och den högsta siffran på tre år. Totalt såldes 34 300 nya personbilar i december, vilket kan jämföras med de drygt 28 00 som såldes året före.

Kommentarer

1 reaktion till “El- och laddhybridbilar säljer rekordbra”

  1. Susanne skriver:

    Finns det nåt test eller undersökning av olika el-bilsmodeller där man kan jämföra kvalitet, prestanda och kundtillfredställelse ?
    Vore jätteintressant inför framtids köp.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.