-->

El- och laddhybridbilar säljer rekordbra

Bränslen I december i fjol såldes fler el- och laddhybridbilar än någon tidigare månad. Nästan 2 800 exemplar nyregistrerades i landet. Det är mer än antalet el-, gas och etanolbilar tillsammans.

El- och laddhybridbilar säljer rekordbra
Shutterstock

Nya försäljningssiffror från Statistiska centralbyrån, SCB, och myndigheten Trafikanalys visar att framför allt laddhybrider på bara några år ökat snabbt i försäljning och tagit en stark ställning på bilmarknaden. Laddhybrider är fordon som är laddningsbara via eluttag. Från säljstarten 2012 har antalet nyregistrerade exemplar gått upp till rekordnoteringen på 1753 i december 2015. Samma månad såldes drygt 1000 elhybrider, vilket är fordon som drivs med el i kombination med något annat.

Fler bilmodeller att välja på, prispress, gynnsamma skattevillkor och ultralåg bränsleförbrukning driver efterfrågan på laddhybrider.

Antalet sålda, renodlade el-, gas och etanolbilar uppgick till 730 stycken i december. Den sammanlagda försäljningen av miljöklassade bilar var närmare 7000, vilket är nästan 2000 stycken eller 36 procent fler än 2014 – och den högsta siffran på tre år. Totalt såldes 34 300 nya personbilar i december, vilket kan jämföras med de drygt 28 00 som såldes året före.

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.