nr-logo

Hållbarhet i praktiken

267 kemikalier på svart lista

  • Annons 1

Internationella kemikaliesekretariatet, Chemsec har tagit fram en lista över 267 farliga kemikalier som bör ges högsta prioritet i Reachs tillståndsprövningsprocess och ersättas snarast.

Listan är framtagen tillsammans med frivilligorganisationer i EU och USA, forskare och multinationella företag och baseras på Reachs SVHC-kriterier. Målet är att ämnena snabbt ska fasas ut och inte fastna i en långsam byråkratisk process.

Några ämnen som man speciellt vill lyfta fram är Deca-BDE och TBBPA (flamskyddsmedel), Bisphenol A och DINP (tillsatser i plast), oktyl och nonylphenoletoxilater (ytaktiva ämnen i textil) samt de högfluorerade ämnena PFOA, PFOSA och PFOS (används i princip överallt som vatten och smuts repellerande ämnen).

Hela listan kan du läsa på www.chemsec.org/list.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Fiskguiden 2019: Här är fiskarna du ska låta simma vidare

WWF:s konsumentguide för fisk och skaldjur är släppt. Den vittnar bland annat om att bestånden hos 4 av 10 av våra vanligaste matfiskar inte mår bra. Miljö & Utveckling listar vilka fiskar du ska undvika i disken.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Debatt: Sverige kan bli världsledande inom bio-CCS

Debatt

Sverige kan bli världsledande med bred tillämpning av bio-CCS. Med sammanlagda utsläpp på 30 miljoner ton biogen koldioxid från 38 stora punktkällor finns goda förutsättningar. Det blir dyrt i starten, men på sikt sjunker kostnaderna, skriver Kjell Andersson, näringspolitisk chef på Svebio – Svenska bioenergiföreningen.