nr-logo

Hållbarhet i praktiken

267 kemikalier på svart lista

  • Annons 1

Internationella kemikaliesekretariatet, Chemsec har tagit fram en lista över 267 farliga kemikalier som bör ges högsta prioritet i Reachs tillståndsprövningsprocess och ersättas snarast.

Listan är framtagen tillsammans med frivilligorganisationer i EU och USA, forskare och multinationella företag och baseras på Reachs SVHC-kriterier. Målet är att ämnena snabbt ska fasas ut och inte fastna i en långsam byråkratisk process.

Några ämnen som man speciellt vill lyfta fram är Deca-BDE och TBBPA (flamskyddsmedel), Bisphenol A och DINP (tillsatser i plast), oktyl och nonylphenoletoxilater (ytaktiva ämnen i textil) samt de högfluorerade ämnena PFOA, PFOSA och PFOS (används i princip överallt som vatten och smuts repellerande ämnen).

Hela listan kan du läsa på www.chemsec.org/list.

Etiketter:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.