nr-logo

Tidningen för miljöproffs

267 kemikalier på svart lista

  • Annons 1

Internationella kemikaliesekretariatet, Chemsec har tagit fram en lista över 267 farliga kemikalier som bör ges högsta prioritet i Reachs tillståndsprövningsprocess och ersättas snarast.

Listan är framtagen tillsammans med frivilligorganisationer i EU och USA, forskare och multinationella företag och baseras på Reachs SVHC-kriterier. Målet är att ämnena snabbt ska fasas ut och inte fastna i en långsam byråkratisk process.

Några ämnen som man speciellt vill lyfta fram är Deca-BDE och TBBPA (flamskyddsmedel), Bisphenol A och DINP (tillsatser i plast), oktyl och nonylphenoletoxilater (ytaktiva ämnen i textil) samt de högfluorerade ämnena PFOA, PFOSA och PFOS (används i princip överallt som vatten och smuts repellerande ämnen).

Hela listan kan du läsa på www.chemsec.org/list.

Taggar:

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Chalmers vässar forskningsmiljö för solenergi

Chalmers vässar sin forskningsmiljö när det gäller fastighetsnära energiproduktion av solenergi. Målet är att skapa en forskningsmiljö som är unik i Europa.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sju nya ordförande för Sis tekniska kommittéer

Sis, Swedish Standards Institute, har 293 tekniska kommittéer som arbetar med att utveckla standarder inom allt från socialt ansvarstagande och Internet of Things. Nyligen fick sju av kommittéerna ny ordförande. Här är de.