2018 blev Uppsala global vinnare i WWF:s stadsutmaning. Städer kan delta genom att rapportera in sitt klimatarbete i en global databas. Det handlar inte bara om utsläppsminskningar utan även om klimatanpassning och helhetsgrepp. Sabina Andrén, Världsnaturfonden WWF, förklarar vad som krävs för att delta.
– Man gör en klimatdatarapportering på engelska i en internationell plattform. Då beskriver man sitt klimatarbete kring anpassning, utsläppsminskningar med mera. Man kan vara med flera år i rad och bygga på år från år.
Kostar det något att vara med?
– Nej, det är helt kostnadsfritt. Kommunerna går in med sin tid och sina resurser.
Hur många svenska städer har deltagit hittills?
– Bra fråga! Vi har haft 10 till 15 städer per omgång hittills. I år har redan 14 kommuner anmält sig. Det är roligt, för svenska städer står sig bra internationellt trots att de ofta är betydligt mindre än städerna som tävlar i andra länder.
Vad vinner man på att delta?
– Som jag ser det så är det värdefullt för att skaffa sig överblick och få feedback på sitt klimatarbete. Man får en extern bedömning från WWF och våra experter. Dels får man en skriftlig återkopplingsrapport och dels jobbar vi med kommunerna under omgången med att utveckla och fördjupa feedbacken. Sedan har man ju chans att bli finalist eller att vinna!
Finns det något mer att hämta för kommunerna?
– Man kan också starta samarbete med WWF på olika områden inom klimatomställningen. Den här gången lyfter vi temat mat inom planetens gränser och har ett smörgåsbord av sätt att jobba med hållbar mat som kommunerna kan hänga på och få råd från WWF:s experter.