I veckan trillade ett pressmeddelande från Coop och IVL Svenska Miljöinstitutet ned i min mejlbox.
Under ett par veckor hade de studerat kosten hos en barnfamilj och om halterna av bekämpningsmedel i deras kroppar påverkades av vad de åt. Den första veckan åt familjen icke ekologisk mat. Via de urinprov som familjen lämnade en gång om dagen hittade man spår av åtta bekämpningsmedel från bland annat insektsmedel, svampmedel och ogräsmedel.
Efter den första veckan gick familjen över till ekologisk kost och halten av bekämpningsmedel minskade i kroppen. Den största förändringen upptäcktes hos barnen.
Nyheten har snabbt spritt sig i sociala medier. Förståeligt, vi är många som är oroade över hur den så kallade cocktaileffekten av kemikalier påverkar vår hälsa och vi vet att det sannolikt inte är på pluskontot. Vi vet också att barn är särskilt utsatta. Själv vidarebefordrade jag genast pressmeddelandet till mina barns pappa.
Med den uppmärksamhet frågan har fått de senare åren, med böcker som Den onda badankan och Makt, plast, gift & våra barn och larm om PFAS i dricksvattentäkter är det inte konstigt att intresset för ekologiskt odlad mat växer kraftigt. I slutet av januari meddelade Ica att de ökat sin försäljning med 55 procent jämfört med året innan och Coop ligger inte långt efter. Även utanför Sverige växer marknaden.
Men det finns ett stort moln på den ekologiska himlen. EU-parlamentet röstar till sommaren om ett förslag till ny ekoförordning. I förslaget vill EU kommissionen reglera den ekologiska produktionen. Argumenten handlar framförallt om att tilltron för ekologisk mat behöver stärkas via striktare riktlinjer.
Går lagen igenom blir det inte längre tillåtet att sälja ekologisk mjölk i vanliga livsmedelsbutiker om butiken inte är certifierad. Det blir heller inte okej att blanda konventionell odling med ekologisk, inte ens som hobbyverksamhet, vilket gör det svårt för bönder som vill fasa ut den konventionella odlingen i en stegvis process.
Livsmedelsbranschens ekologiska förespråkare är inte glada. I en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet manar flera hållbarhetschefer inom livsmedelsbranschen, bland annat Åsa Domeij, på Axfood, Louise König på Coop och Kerstin Lindvall på Ica regeringen att höja tonen och ta ställning för ekomaten.
Krav har i ett remissutlåtande sågat ekoförordningen vid fotknölarna.
Nu på måndag den 11 maj ska EU:s jordbruks- och fiskeministrar träffas i Bryssel för att bland annat diskutera ekologiskt jordbruk. Jag hoppas att man kommer att skruva på förslaget till ekomatens fördel. Att ha tillgång till mat som inte är pimpad med en cocktail av bekämpningsmedel borde vara en självklar rättighet för alla oavsett samhällsklass och var i världen man bor. Det är bra för hälsan hos konsumenter och producenter, det är bra för djur och natur. Vi mår som vi äter och vi förtjänar alla att få äta hälsosamt och att slippa oroa oss över cocktaileffektens eventuella skadeverkningar.