Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Varmaste januarimånaden i Europa någonsin

Klimat Januari 2020 är den varmaste januarimånaden någonsin i Europa. Det visar mätningar från Copernicus, EU:s flaggskeppsprogram för jordobservationer.

Varmaste januarimånaden i Europa någonsin
Anomalier i yttemperaturer under januari 2020, relativt till de genomsnittliga temperaturerna för januarimånader mellan 1981-2010. Datakälla: ERA5. Credit: Copernicus Climate Change Service (C3S)/ECMWF)

Copernicus Climate Change Services (C3S) bekräftar att den globala temperaturen för januari 2020 är den varmaste januarimånaden som någonsin uppmätts. Januari 2016 var dock nästan lika varm globalt, 0,03 grader varmare än referensperioden mellan 1981 och 2010.

I Europa var skillnaden mer dramatisk, för månaden var hela 3,1 grader varmare än den genomsnittliga januarimånaden 1981-2010. Det tidigare rekordet kom 2007, och jämfört med det var årets januari cirka 0,2 grader varmare.

Största skillnaden i norra Europa

Mätningarna visar att de genomsnittliga temperaturerna var markant högre över stora delar av nordöstra Europa. I vissa områden var det över 6 grader varmare än genomsnittet för januarimånader mellan 1981-2010.

Det var även torrare än normalt i större delen av Europa, och istäcket i polarområdena (Arktis och Antarktis) var mindre än under jämförelseperioden.

Mätningarna har genomförst av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av EU.

Varm januari även i Sverige

Även svenska SMHI konstaterar på sin hemsida att januari varit en varm månad.  I mellersta Norrland var det 10 grader varmare än normalt, och allra högst temperatur fick Oskarshamn. Där var det 12,1 grader varmt 15 januari.

Läs mer om de europeiska mätningarna här.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.