USA-bolag kapplöper efter hållbarhetstalang – CSRD pådrivande

Hållbarhetsrapportering Amerikanska bolag kapplöper efter hållbarhetskompetens till sina ekonomiavdelningar.
EU:s kommande krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning, CSRD, pekas ut som en av de pådrivande faktorerna.

USA-bolag kapplöper efter hållbarhetstalang – CSRD pådrivande
CSRD får amerikanska bolag att utöka sina ekonomiavdelningar med personer som har kunskap inom hållbarhetsrapportering och datainsamling. Foto: Adobe Stock.

Det är inte bara i Europa som företag söker med ljus och lykta efter kompetens inom hållbarhetsområdet kopplat till rapportering och datainsamling. Även bland amerikanska bolag pågår en kapplöpning efter personer med kunskap inom området.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det framgår av en studie av Persefoni och Financial Education & Research Foundation där över 50 ekonomichefer och controllers på börsnoterade bolag i USA svarat på frågor om deras behov av kompetens inom hållbarhetsområdet.

70 procent har ett behov av hållbarhetskompetens

Av de tillfrågade svarar hälften att deras företag idag har minst en person i deras finansiella team som enbart arbetar med hållbarhet. 53 procent säger att de är i processen att anställa fler personer med kompetens inom området, och 25 procent att de planerar att göra det under det kommande året. Hela 70 procent uppger att deras företag har ett ”omedelbart” behov av att utöka sina ekonomiavdelningar med personer som har kunskap inom hållbarhet.

De största behoven som de amerikanska bolagen pekar ut är hållbarhetskompetens inom rapportering och datainsamling, men även regulatoriska kunskaper ligger högt på listan.

CSRD pådrivande faktor

Det finns flera orsaker bakom att de amerikanska bolagen söker efter hållbarhetskompetens till sina finansiella team. En är att Securities and Exchange Commission, SEC, som är den amerikanska motsvarigheten till Finansinspektionen, håller på att uppdatera sina krav om hur företag ska rapportera sina klimatrisker.

En annan drivande faktor, som pekas ut i studien, är EU:s kommande krav på obligatorisk hållbarhetsredovisning Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD. EU-kraven beskrivs som mer omfattande än de amerikanska, men kommer ändå att gälla flera av de börsnoterade USA-bolagen då de har marknader och säljer produkter till EU.

USA-bolagen dåligt förberedda

Både kraven från SEC samt EU:s CSRD-krav kommer att börja gälla 2024. Samtidigt visar studien att få amerikanska företag är förberedda inför vad som komma skall. Endast 15 procent av de tillfrågade uppger att deras företag har börjat samla in data om indirekta utsläpp över hela värdekedjan.

– När vi går från en frivillig till en reglerad rapporteringsmiljö, kommer företagen att behöva fokusera på att säkerställa att den data de rapporterar genomförs med hjälp av lämpliga procedurer och kontroller så att företag visa för investerare varifrån de har tagit sin information, säger Kristina Wyatt, hållbarhetschef på Persefonis i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.