Två av tre ryggradsdjur kan vara borta om tre år

Biologisk mångfald Mångfalden av djur och växter fortsätter att utarmas. Allt fler forskare varnar för att världen riskerar en massdöd orsakad av oss människor. Det skriver Världsnaturfonden, WWF, i sin årliga rapport.

Två av tre ryggradsdjur kan vara borta om tre år
Shutterstock

Bestånden av ryggradsdjur kommer att ha minskat med 67 procent på 50 år, från 1970 till 2020, enligt WWF. Redan nu har populationerna mer än halverats.

Bestånden av fåglar, däggdjur, amfibier, reptiler och fiskar har minskat med 58 procent sedan 1970, enligt Living Planet Report.

– Vi förstör livsmiljöer och ekosystem, orsakar stora klimatförändringar och överexploaterar fisken i haven. Om utvecklingen fortsätter i samma takt – vilket mycket pekar på – blir nedgången 67 procent år 2020, jämfört med basåret 1970. En otroligt kraftig minskning på bara 50 år, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Sverige i värstingligan

Sverige tillhör ”värstingligan” när det gäller fotavtrycket vid sidan av USA, Kanada, Australien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman och Belgien. Svenskarna har stor import av konsumtionsvaror som framställs med fossil energi, inte minst från Kina. Det innebär höga indirekta koldioxidutsläpp. Mer än hälften av fotavtrycket orsakas av koldioxidutsläpp. USA använder 8,2 globala hektar per capita, Sverige 7,3, Tyskland 5,3, Argentina 3,1 Kina 3,4 och Tanzania 1,3

Globalt konsumerar vi som om vi hade 1,6 planeter. Varje svensk har en livsstil som kräver mer än 4 jordklot.

– Vi överkonsumerar jordens resurser och i Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Vårt fotavtryck ökar i stället för att minska. Men loppet är inte kört. De goda nyheterna är att det finns lösningar, inte minst måste vi göra vår produktion och konsumtion av mat-och energiproduktion mer hållbar, säger Håkan Wirtén.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste