nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Många av våra ryggradsdjur håller på att utrotas, enligt Världsnaturfonden. FOTO: Shutterstock

Två av tre ryggradsdjur kan vara borta om tre år

Mångfalden av djur och växter fortsätter att utarmas. Allt fler forskare varnar för att världen riskerar en massdöd orsakad av oss människor. Det skriver Världsnaturfonden, WWF, i sin årliga rapport.

  • Annons 1

Bestånden av ryggradsdjur kommer att ha minskat med 67 procent på 50 år, från 1970 till 2020, enligt WWF. Redan nu har populationerna mer än halverats.

Bestånden av fåglar, däggdjur, amfibier, reptiler och fiskar har minskat med 58 procent sedan 1970, enligt Living Planet Report.

– Vi förstör livsmiljöer och ekosystem, orsakar stora klimatförändringar och överexploaterar fisken i haven. Om utvecklingen fortsätter i samma takt – vilket mycket pekar på – blir nedgången 67 procent år 2020, jämfört med basåret 1970. En otroligt kraftig minskning på bara 50 år, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

Sverige i värstingligan

Sverige tillhör ”värstingligan” när det gäller fotavtrycket vid sidan av USA, Kanada, Australien, Kuwait, Förenade Arabemiraten, Oman och Belgien. Svenskarna har stor import av konsumtionsvaror som framställs med fossil energi, inte minst från Kina. Det innebär höga indirekta koldioxidutsläpp. Mer än hälften av fotavtrycket orsakas av koldioxidutsläpp. USA använder 8,2 globala hektar per capita, Sverige 7,3, Tyskland 5,3, Argentina 3,1 Kina 3,4 och Tanzania 1,3

Globalt konsumerar vi som om vi hade 1,6 planeter. Varje svensk har en livsstil som kräver mer än 4 jordklot.

– Vi överkonsumerar jordens resurser och i Sverige lever vi som om vi hade 4,2 jordklot till vårt förfogande. Vårt fotavtryck ökar i stället för att minska. Men loppet är inte kört. De goda nyheterna är att det finns lösningar, inte minst måste vi göra vår produktion och konsumtion av mat-och energiproduktion mer hållbar, säger Håkan Wirtén.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Domstol förbjöd skogsplantering

Markägaren ville plantera skog på jordbruksmark men nekades tillstånd från Länsstyrelsen. Fallet överklagades och nådde Mark- och Miljööverdomstolen, som gick på länsstyrelsens linje. Av domen framgår att naturmiljö även kan omfatta kulturmiljö. Karin Forsman, JP Miljönet, förklarar varför.

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.