nr-logo

Hållbarhet i praktiken

– Tanken är att skapa en sorteringslösning som är anpassad efter textilåtervinnarnas och textilföretagens behov och bli den länk som idag saknas mellan textilinsamling och textilåtervinning, säger Maria Elander, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Tekniken som kan sätta fart på textilåtervinningen

Automatisk sortering av kasserade textilier skulle kunna revolutionera återvinningen av gamla kläder, lakan och handdukar. Med hjälp av optiska sensorer kan en maskin sortera ut olika material.

  • Annons 1

I dag återvinns bara cirka 5 procent av de över 120 000 ton nya textilier som säljs på den svenska marknaden varje år.

Men nu håller elva olika företag och organisationer inom textilbranschen på att bygga upp en plattform för textilsortering. Målet är att på sikt skapa sorteringskapacitet för 45 000 ton textil per år. Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet.

I en unik pilotanläggning i Avesta är nu en trettio meter lång maskin på plats som med hjälp av optiska sensorer kan sortera textilier utifrån olika fiberinnehåll.

Automatisk sortering

– En automatiserad sortering gör det möjligt att hantera stora textilflöden och samtidigt få fram textilfraktioner som är bättre anpassade till olika återvinningsprocesser än vad man kan med dagens manuella sortering, säger Maria Elander, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

I dag sorteras alla textilmaterial, bomull, ull, siden, viskos, polyester och akryl, för hand. Pilotanläggningen använder visuell och nära-infraröd spektroskopi för att sortera textilier utifrån olika textilfibrer.     

Projektet går under benämningen Siptex, Svensk innovationsplattform för textilsortering, och finansieras av Vinnova. Det är ett samarbete mellan forskningsinstitut, myndigheter och aktörer från olika delar av textilbranschen; Gina Tricot, H&M, Human Bridge, Malmö Stad, Stockholm Vatten och Avfall, Sysav, ReturTex, Swerea IVF, Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Regeringen skärper målen för användning av växtskyddsmedel

Regeringen har beslutat om en reviderad handlingsplan för hållbar användning av växtskyddsmedel. Bland annat sätter regeringen ett nytt mål om att skydda pollinerande insekter.