Artificiell intelligens ökade sorteringsgraden

Avfall En automatisk robotsortering gör att det skånska avfallsbolaget Carl F kan återvinna ytterligare 12 000 ton avfall varje år. Systemet drivs dessutom via företagets egna vindkraftverk.

Artificiell intelligens ökade sorteringsgraden

I Sverige räknas förbränning av avfall som energiåtervinning, men Carl F vill ta tillvara på mer användbart material i avfallet.

– Vi förbränner alldeles för mycket avfall i Sverige, därför bestämde vi oss för att göra något åt det, säger Carl Fredrik Jönsson, delägare på avfallsbolaget Carl F.

Fyra material

Det nya avfallssystemet, som kommer från det finska företaget ZenRobotics, har två robotarmar, som med artificiell intelligens lärs upp till att sortera olika typer av material. Carl F har lärt maskinen att sortera fyra olika material: trä, metall, plast och sten. Ju mer information avfallssystemet får desto effektivare blir det. I förlängningen kan exempelvis sten finsorteras i tegel och betong. Anläggningen drivs via företagets egna vindkraftverk.

– Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, säger Carl Fredrik Jönsson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.