nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Alldeles för mycket avfall energiåtervinns, enligt skånska avfallsbolaget Carl F, som nu investerar i en ny smart återvinningsanläggning.
Alldeles för mycket avfall energiåtervinns, enligt skånska avfallsbolaget Carl F, som nu investerar i en ny smart återvinningsanläggning.

Artificiell intelligens ökade sorteringsgraden

En automatisk robotsortering gör att det skånska avfallsbolaget Carl F kan återvinna ytterligare 12 000 ton avfall varje år. Systemet drivs dessutom via företagets egna vindkraftverk.

  • Annons 1

I Sverige räknas förbränning av avfall som energiåtervinning, men Carl F vill ta tillvara på mer användbart material i avfallet.

– Vi förbränner alldeles för mycket avfall i Sverige, därför bestämde vi oss för att göra något åt det, säger Carl Fredrik Jönsson, delägare på avfallsbolaget Carl F.

Fyra material

Det nya avfallssystemet, som kommer från det finska företaget ZenRobotics, har två robotarmar, som med artificiell intelligens lärs upp till att sortera olika typer av material. Carl F har lärt maskinen att sortera fyra olika material: trä, metall, plast och sten. Ju mer information avfallssystemet får desto effektivare blir det. I förlängningen kan exempelvis sten finsorteras i tegel och betong. Anläggningen drivs via företagets egna vindkraftverk.

– Vi räknar med att kunna rädda upp till 25 procent av det avfall vi tar hand om. Det är upp till 12 000 extra ton per år som kan användas på nytt för att skapa nya produkter och som annars hade bränts upp, säger Carl Fredrik Jönsson.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Snabbguide för rätt plastval

Jobbar du med förpackningar? Nu lanserar Förpacknings- och Tidningsinsamlingen ett verktyg för att stötta branschen att välja plaster som är enkla att återvinna.

En miljon elbilar kan rädda klimatet

Debatt

En miljon elbilar kan i rätt kombination med andra satsningar räcka för att skapa en helt fossilfri fordonsflotta. Vi bör göra elbilarna självkörande och dela dem via bildelningstjänster. Tillsammans med ökad kollektivtrafik, cykling och förnybar el skulle detta dessutom kunna bli billigare för samhället än dagens system, skriver Henrik Ny, universitetslektor vid Blekinge Tekniska Högskola.

Sex klimatinnovationer som stoppar uppvärmningen

En bilförsäkring som baseras på bilförarens körmönster i realtid, en tvättmaskin som gör tvättmedel och varmvatten överflödigt och alger som ger mer effektiv solenergi. Det är några av de klimatinnovationer som får WWFs utmärkelse Climate Solver 2017.