nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Sopbilen har utvecklats av Volvo i samarbete med Renova. FOTO: Renova

Sverigepremiär för självkörande sopbil

Ökad trafiksäkerhet, förbättrad arbetsmiljö och minskad miljöpåverkan. Att hämta soporna med hjälp av en självkörande sopbil har många fördelar. I juni är det Sverigepremiär i Hisings Backa.

  • Annons 1

Sopbilen har utvecklats av Volvo i samarbete med Renova och i början av juni testas den för första gången i stadsmiljö. Den självkörande bilen ger flera miljömässiga fördelar: Växling, styrning och hastighet optimeras för att ge lägre bränsleförbrukning och därmed lägre utsläpp.

Sensorer styr

Bilen förflyttar sig mellan sopkärlen efter en förprogrammerad rutt. Bilen får med en knapptryckning ”order” av föraren att köra nästa sträcka på gatan. Sensorer läser kontinuerligt av omgivningen och bilen stannar direkt om den upptäcker ett plötsligt hinder i vägen.

Föraren kan fokusera på soptömningen och behöver inte stiga i och ur bilen vid varje förflyttning.

– En självkörande bil förbättrar chaufförernas arbetsmiljö på flera sätt, säger Hans Zackrisson, utvecklingschef på AO Logistik, Renova Miljö.

Tester kvar

Än så länge lär det dröja innan självkörande sopbilar blir en vanlig syn på gatorna. Volvos och Renovas gemensamma projekt fortgår under hela 2017. Men även därefter behövs ytterligare utveckling och många tester innan sopbilen kan lanseras brett.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4