Sverige går före i klimatomställningen enligt IEA

Klimat Enligt IEA:s genomgång av den svenska energisektorn ligger Sverige före i ett klimatperspektiv. En förklaring är samsynen i samhället för vad som behöver göras.

Sverige går före i klimatomställningen enligt IEA

Paul Simons från Internationella energirådet IEA, ser glad ut när han talar om Sveriges satsningar inom energisektorn i ett klimatperspektiv. Han säger att han är förtjust över att få presentera ”Energy Policies of IEA Countries. Sweden 2019 Review”.

– Det här är en väldigt positiv rapport. Sverige ligger före vad gäller energiomställningen, säger Paul Simons när han presenterar rapporten i Stockholm 9 april.

Försprånget

Landet har den lägsta andelen fossila bränslen bland IEA:s medlemsländer, bland annat. Som förklaring lyfter Paul Simons bland annat fram enigheten kring den svenska energipolitiken, inte bara partiernas energiöverenskommelse från år 2016, utan också samsynen mer generellt i samhället.

– Många länder har inte en allmänt delad vision som Sverige har, säger han.

Sverige har ett försprång redan från start, i och med att så mycket el kommer från vatten- och kärnkraft. Paul Simons talar sig också varm för fjärrvärme och värmepumpar.

– Dessutom har energiefterfrågan förblivit stabil trots folkökning och stark ekonomisk tillväxt, konstaterar Paul Simons.

Det som kvarstår är framför allt transporterna och industrin. Det kommer att kräva mer el, enligt IEA och dess vice vd Paul Simons.

Spara kärnkraftverk

Den planerade utfasningen kommer leda till ökat behov av energieffektivisering. Han säger också att det vore bra att driva de reaktorer som redan finns tills deras tekniska livslängd är till ända. Under den tiden kan förnybar elkraft få tid att växa fram. Vad gäller ny kärnkraft förhåller han sig neutral när han talar på den gröna liberala tankesmedjan Fores. Bland de förnybara teknikerna nämner han vindkraften som en snabbt växande elsektor och biobränslen för transporter.

Men han pekar också på det faktum att världen inte rör sig i takt med målen i Parisöverenskommelsen. På frågan om det går att vara optimistisk inför framtiden, med tanke på att utsläppen inte minskar ens i föregångslandet Sverige, svarar han:

– Ni är alldeles för självkritiska här. Jag är optimist.

Under sin presentation av rapporten lyfter han även fram det positiva i att Sverige stödjer utvecklingsekonomier i energiomställningen.

Läs mer: Lågt intresse för klimatvänliga metaller

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.