Svenskt flygbolag fälls för vilseledande miljöpåstående

KOMMUNIKATION ”Hållbart och enkelt…” lovar flygbolaget i sin marknadsföring. Nu fälls reklamen av Reklamombudsmannen.
– Att flyga med annonsören eller något annat flygbolag är inte hållbart, anser anmälaren.

Svenskt flygbolag fälls för vilseledande miljöpåstående
Foto: Adobe stock.

Det är flygbolaget Västflyg som nu fälls av Reklamombudsmannen för en reklam som publicerats överst på företagets hemsida vastflyg.se. Reklamen bestod av en bild över ett vidsträckt skogsområde och en flod med texten ”Hållbart och enkelt till och från Trollhättan Vänersborg”.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt anmälaren är det vilseledande att påstå att flyga med annonsören är ”Hållbart och enkelt…” och menar att det inte är hållbart att flyga med annonsören eller något annat flygbolag. Nu får alltså anmälaren rätt av Reklamombudsmannen som fäller reklamen.

Västflyg försvarar i en kommentar sin marknadsföring med att ordet ”hållbar” enbart syftar med social hållbarhet och att det ska ”läsas ihop” med ordet enkelt.

”En stor anledning till att annonsören bedriver reguljärt flyg mellan Trollhättan och Bromma/Stockholm är det faktum att det inte finns något gångbart alternativ för att ta sig mellan regionerna över dagen. De flesta av annonsörens passagerare åker till eller från Stockholm i sitt arbete och flyget löser mångas behov av att ha ett familjeliv vid sidan av arbetet”, skriver man i sitt yttrande.

I sitt yttrande skriver Västflyg också att inrikesflyget är viktigt för att hela Sverige ska kunna leva och att detta rättfärdigare att använda ordet hållbart på bannern.

Den förklaringen duger dock inte för reklamombudmannen som skriver att genomsnittskonsumenten sannolikt uppfattar termen ”hållbart” vid marknadsföring av flygresor som ett påstående om en viss positiv miljöpåverkan.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.