Svensk energiexport sätter nya rekord

Bränslen Pressade elpriser och välfyllda vattenmagasin gör att svensk export av energi är på väg mot ett nytt rekord.
Bakgrunden är utbyggd elkraft i kombination med minskad elanvändning.

Svensk energiexport sätter nya rekord

Svensk export av energi har ökat under de senaste åren. Hittills i år uppgår Sveriges nettoexport till 14,6 terrawattimmar, jämfört med 11,7 terrawattimmar vid samma tid förra året.

Den huvudsakliga delen av Sveriges elexport går till Finland, vilket varit fallen de senaste åren. Rekordet för nettoexporten under ett år är 19,6 terrawattimmar, vilket noterades 2012. Det var ett år med väldigt mycket elproduktion från vattenkraften.

Anledningen till den kraftigt ökade exporten är att ny elkraft fortsätter att byggas samtidigt som elförbrukningen minskar.

– Den här är en trend som vi ser kommer att fortsätta, eftersom elproduktionen utvecklas i betydligt högre takt än vad elanvändningen ser ut att göra, säger Alexander Meijer, analytiker på Energimyndigheten.

I den senaste prognosen från myndigheten spås vindkraftens elproduktion öka betydligt under 2015, med 4 terrawattimmar, till följd av fortsatt byggande av nya vindkraftverk. Den fortsätter att öka även under de två kommande åren, men då i en betydligt lägre takt. Inom industrisektorn kommer biobränslen att användas allt mer.

Enligt veckans rapport om läget på elmarknaden ligger fyllnadsgraden för svenska vattenmagasin i dag på över 90 procent. Det är en hög nivå och innebär att vattenkraftproduktionen i Sverige potentiellt kan bli 2,5 terrawattimmar högre än normalt.

 

Fakta

Sveriges elproduktion

Sveriges elproduktion utgörs främst av vattenkraft och kärnkraft. De energislagen står för cirka 40 procent vardera av elproduktionen. Vindkraften har byggts ut kraftigt under de senaste åren och närmar sig nu 10 procent av elproduktionen. Övrig produktion består av förbränningsbaserad produktion i kraftvärmeverk och industriellt mottryck inom industrin, där främst biobränslen används. Källa: Energimyndigheten

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste