Studenter utvecklar skydd för mänskliga rättigheter

Social hållbarhet Linköpings universitet och Civil Rights Defenders har tillsammans startat ett utbildningsprogram som ska motverka urholkningen av mänskliga rättigheter. Studenterna ska utveckla lösningar som skyddar dem som världen runt kämpar till försvar för rättigheterna.

Studenter utvecklar skydd för mänskliga rättigheter
Bakgrunden är att arbetet med mänskliga rättigheter för närvarande urholkas på många håll.

Första omgången av programmet Changemakers vid Linköpings universitet har pågått sedan början av september. Fyra studenter ska under fyra månader utveckla metoder som kan vara till hjälp för dem som arbetar med mänskliga rättigheter. Det kan handla om tekniska, sociala eller andra lösningar till skydd mot det som hotar arbetet och dem som utför det.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

 Eftersom utmaningarna är komplexa behövs olika sorters kompetens.

De som deltar studerar redan vid universitetet och har valts ut för att representera olika discipliner. En av dem är en affärsjurist, andra går utbildningar i teknik och i design, och en studerar redan mänskliga rättigheter.

– Eftersom utmaningarna är komplexa behövs olika sorters kompetens, säger Karin Ackerholm, innovationsrådgivare vid Linköping universitet.

Kontakt med hård verklighet

Det första studenterna ska göra är att sätta sig in i situationen för dem som försvarar mänskliga rättigheter världen runt. Det är deras behov som är i centrum. Kontakten med dem går via universitets samarbetspartner Civil Rights Defenders som redan har ett världsomspännande nätverk.

– Det handlar om tjänster som kan komma till nytta för människorättsförsvararna, såväl fysiska som mellanmänskliga lösningar. Det finns inga begränsningar vad gäller teknikval, säger Karin Ackerholm.

Hjälp med idéer

Innovationsrådgivarna vid universitetet hjälper redan studenter som fått fram bra lösningar på olika problem att gå vidare. Tanken är att även de som arbetat fram lösningar som stöd för mänskliga rättigheter, ska få hjälp att ta idén vidare så att den kan komma till nytta ute i världen.

Efter jul startar en andra omgång av programmet, som ska ges två gånger om året framöver. Det är en del av ett mer omfattande samarbete mellan Civil Rights Defenders och universitetet, Right Agenda Accelerator som finansieras av Vinnova.

Bakgrunden är att arbetet med mänskliga rättigheter för närvarande urholkas på många håll.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.