Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Största städerna sämre på hållbarhet

När 4600 stadsbor rankat hållbarhet ligger de största städerna Stockholm och Göteborg sämst till, liksom Jönköping. Bäst är Lund, enligt rapporten Samhällsbarometern 2020.

Största städerna sämre på hållbarhet
Hållbart i Lund. FOTO:Pixabay.

Invånare i tolv städer har satt betyg på sin stad vad gäller utveckling och hållbarhet. Lund fick högst betyg, som innebär att 70 procent av invånarna uppfattar staden som hållbar.

Hållbarheten utgår från svaret på 20 frågor, som handlar om kollektivtrafiken, om kommunen arbetar aktivt med hållbarhet med mera. Undersökningen är gjord av konsultföretaget PE Teknik & Arkitektur, inom ramen för Samhällsbarometern 2020.

76 procent av invånarna i Lund anser till exempel att det är lätt att återvinna och agera hållbart i staden. Nio av tio anser att det är lätt att ta sig runt med cykel eller till fots. Invånarna anser dessutom att utvecklingen går åt rätt håll.

Fel håll i storstad

Men i Göteborg anser enbart 40 procent av medborgarna att det går åt rätt håll vad gäller hållbarhet. Staden får sammantaget sämst betyg av medborgarna, med 48 procent som rankar staden som hållbar. Det är inte näringslivet som sätter käppar i hjulet, eftersom majoriteten tycker att näringslivet bidrar positivt. Men för kommunens del är enbart 37 procent nöjda med hållbarhetsarbetet.

Den största staden Stockholm ligger trea från botten. Inte mer än 56 procent rankar staden som hållbar, att jämföra med genomsnittet på 60 procent för de tillfrågade stadsborna. Och endast 43 procent av stockholmarna anser att staden gör tillräckligt för att utvecklas inom området. Det som drar upp genomsnittet är kollektivtrafiken.

– Det är tydligt att våra största städer inte riktigt hänger med. Varken Göteborg eller Stockholm har lyckats driva initiativ som gett större avtryck och engagemang hos medborgarna. De har misslyckats med att samla alla de aktörer som krävs för att skapa mer hållbara städer, säger Amanda Tevell, hållbarhetsstrateg på PE.

Malmö bättre

Men Sverigs tredje största stad, Malmö, finns ändå i toppen av hållbarhetsligan, som nummer tre. 66 procent av invånarna är nöjda med stadens hållbarhetsarbete.

Den betydligt mindre staden Jönköping tillhör bottenligan tillsammans med de största städerna, med 53 procent som rankar staden som hållbar. Tre av fyra anser visserligen att det går bra att gå, cykla, återvinna med mera. Men snittet dras ner av att enbart 38 procent av invånarna anser att staden utvecklas mot bättre miljö och hållbarhet, en bottennotering. Staden driver inte på tillräckligt mycket, anser majoriteten av invånarna och det sammanfaller med vad många stockholmare och göteborgare tycker.

Sammantaget tycker ändå majoriteteten av de 4600 invånare som tillfrågats att de tolv städerna håller måttet vad gäller hållbarhet eftersom genomsnittet är 60 procent. Samhällsbarometern 2020 innehåller också frågor om stadsplanering och utveckling.

FAKTA

Procentandel som tycker att staden är hållbar

Lund 70 procent

Linköping 67 procent

Malmö 
66 procent

Umeå 
65 procent

Örebro 
 64 procent

Västerås 
62 procent

Norrköping 
62 procent

Helsingborg 
62 procent

Uppsala 
60 procent

Stockholm 
56 procent

Jönköping 
53 procent

Göteborg 
48 procent

 

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.