Stora konsekvenser av bioenergi-boomen

En ökad odling av energigrödor kommer att ta åkermark och betesmark i anspråk. På bara tre decennier kan denna ökning orsaka en fördubbling av spannmålspriset. Dessutom kan det i ett längre perspektiv leda till störningar i ekosystemet.

Det visar en rapport från Chalmers tekniska högskola.

– Resonemanget om konkurrenssituationen mellan mat och bioenergi har tidigare ofta förts på ett alltför förenklat vis, utan tillräckligt mycket hänsyn till vare sig konkreta ägarförhållanden eller ekonomiska mekanismer. Vi har nu tagit med detta i vår analys, säger Daniel Johansson som är en av författarna bakom rapporten.

Små arealer överbliven mark

Tidigare resonemang bygger ofta på antagandet att energigrödor odlas på så kallad överbliven mark alternativt lågproduktiv betesmark, som inte används till åkermark. Men enligt Daniel Johansson finns det i realiteten ganska små arealer överbliven mark. Den används istället för bete eller för småskaligt hushållsjordbruk, särskilt i utvecklingsländer där bönderna oftast saknar formell äganderätt.

En annan viktig aspekt är att i en marknadsekonomi så bestämmer den enskilde bonden eller företaget var grödorna ska odlas, troligen efter principen vad som ger högst vinst. Är det mer vinstgivande att odla energigrödor på åkermark än på tidigare betesmark kan man vänta att plantagen tar plats just på åkermarken.

Tydligt resultat

I rapporten analyseras sambandet mellan pris på utsläpp av koldioxid och betalningsviljan för bioenergi. Analysen har gjorts med hjälp av en energi-jordbruk-ekonomi modell för förhållanden i USA, där de givna förutsättningarna baseras på dagens situation och på antaganden om en framtida utveckling inom energisektorn och jordbruket.

Resultatet är tydligt: Modellen visar en kraftig ökning av spannmålspriser, en fördubbling inom tre till fyra decennier, som en följd av att energigrödor tar plats på både åkermark och betesmark. Den minskade betesdriften, till följd av expansionen av energigrödor, leder till att mer foder måste odlas på åkermark.

Störningar i ekosystemet

Dessutom måste också den åkermark som används till matproduktion utnyttjas maximalt, med till exempel betydligt mer gödsling. Det finns därför en risk att ekosystemen påverkas negativt till följd av ökat läckage av näringsämnen och expansion av odlingarna in i naturområden.

– Grundförutsättningen för expansion av energigrödor liknar förmodligen den för expansion av exportgrödor som sojabönor och palmolja, som har haft många negativa effekter, säger Daniel Johansson.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste