Agneta Persson på Ångpanneföreningen, ÅF har arbetat med energi och energieffektivisering i industrin ända sedan i början av 80-talet.
– När jag började vad det väldigt ”inne” att effektivisera. Sedan sjönk oljepriserna och då blev det inte lika intressant att spara, minns hon.
Den senaste tiden har dock intresset, i takt med att elpriserna åter höjts, börjat spira igen. ÅF får fler telefonsamtal från företagare som vill ha hjälp. Ett nytt nationellt energieffektiviseringsprogram där elintensiva industrier kan slippa elskatt om de börjar spara energi är ett annat tecken på att energibesparing återigen är på tapeten.
Mycket att spara
Inom industrin finns det stor potential att effektivisera och därmed minska sina kostnader, berättar Agneta Persson. Danska undersökningar visar att det finns en sparpotential på kring 25 procent och det finns ingen anledning att tro att siffran skulle skilja sig speciellt för Sverige.
– Bara att implementera ett ledningssystem leder ofta till besparingar på cirka 5–10 procent och att effektivisera pumpar, fläktar, belysning och motordrivna system kan göra att energikostnaderna minskar med 25–30 procent.
Det finns med andra ord mycket man kan göra utan att gå in på själva den industriella processen, för att förändra den är ofta en knivig fråga. Oplanerade driftstopp är en fasa för många då stora summor tickar bort för att aldrig komma igen.
– Ska processerna effektiviseras är det något som bör göras vid redan planerade stopp när något annat ändå ska ses över. Då blir det genast mer lönsamt, poängterar Agneta Persson.
Si och så med intresset
Även om intresset för energibesparing ökat igen tycker Agneta Persson fortfarande att det kunde vara mycket bättre. Energi är sällan en fråga för ledningen, som bara ser utgifterna som kostnad och utfall, de tänker inte på att det skulle kunna vara annorlunda. Utan en övergripande rutin ser man inte heller att små besparingar på många håll faktiskt blir stora summor totalt, att en effektivisering av ventlilationssystemet tillsammans med belysningen och pumparna faktiskt ger en avsevärd förbättring.
– De flesta industrier är experter på sin egen tillverkning, men inte på energifrågor. Att spara energi är inget mål i sig, konstaterar Agneta Persson.
Hon tror att det krävs att industrin inser vad de får för utbyte i form av sparade pengar för att de ska vilja satsa på energieffektivisering och efterlyser också en tydlig energipolitisk strategi så att industrin vet vad som kommer att gälla i ett längre perspektiv.
– Att spara 10 000 kronor på energinotan kan ge samma vinstresultat som en ökad produktion på 50- 100 000 skulle göra, det är värt att tänka på, poängterar Agneta Persson.
Fakta//: Agneta Perssons energispartips:
Inför energiledningssystem. Det ger rutiner som underlättar arbetet. Har du redan ett miljöledningssystem kan du istället bygga ut det med en modul som handlar om energibesparing.
Skaffa dig bra rutiner för underhåll och inköp av energi.
Planera era åtgärder så att det kan göras i samband med andra större förändringar.
Engagera medarbetarna, om de ser att ni värdesätter energibesparingar motiverar det dem att hitta fler åtgärder.
Kortsiktigt: Se över pumpar och toppvattenarmatur. Skaffa timer till motorvärmarna på parkeringen, stäng av belysning och ventilation under helger.