Kartlägga energiflöden
För två år sedan bestämde sig Dafgårds för att gör en extra stor satsning och kartlägga alla sina energiflöden ordentligt.
– Vi ville se om det spill som uppstår i olika delar av produktionen skulle kunna utnyttjas bättre, om exempelvis den värme som bildas vid kylkompressionen skulle kunna användas till att värma upp lokalerna och varmvattnet förklarar Anders Dafgård.
Det första Dafgårds gjorde var att göra en genommätning för att kartlägga alla sina energiflöden för att se var energin tog vägen. Med hjälp av konsulter gick de igenom processen och tittade på olika mätpunkter för att på så sätt kunna mäta och räkna ut energiflödet i exempelvis varmvattenflöden och i kylmediaflöden.
– Det var ett stort arbete och inte särskilt lätt att komma åt hur stort energiflödet var på olika ställen i produktionen, så därför valde vi att köpa in professionell kompetens och dessutom fick vi hjälp av Energimyndigheten, berättar Anders Dafgård.
Hitta största källan
Kartläggningen av flödena tog cirka ett halvår och sedan var det dags att analysera var de största källorna till energispill fanns.
Spillvärmen från kylkompressorer var en sådan källa där man skulle spara mycket energi genom att återanvända värmen för att värma lokaler och varmvatten. Även spillvärme från tryckluftskompressorer skulle kunna återanvändas. Varmvatten och ångvatten, så kallad friblåsande ånga som bildas när man kokar saker var en annan källa till stora mängder förlorad energi.
Mycket pengar
– Vi sparar ett par miljoner per år på detta, men investeringarna är också stora, kring 10 miljoner, konstaterar Anders Dafgård.
Just nu är företaget inne i implementeringsfasen, men om ett år ska all ny utrustning ska vara på plats. Sen dröjer det ytterligare tre år innan investeringen betalat igen sig, enligt företagets kalkyler.
– Vi sparar pengar, men investeringen måste betala igen sig inom rimlig tid, säger Anders Dafgård som tror att Dafgårds ambition att driva familjeföretaget under lång tid är en anledning till att de tagit ett så pass långsiktigt beslut.
Ekonomi avgörande
Han poängterar dock att det är nödvändigt att klä investeringen i pengar om det ska bli något gjort. Vet man vad man betalar för sin energi och sedan hur mycket man skulle kunna spara är det också lätt att göra en ekonomisk kalkyl.
– En annan fördel med att göra en energianalys är att det blir lätt att lägga rätt energikostnad på varje vara, när man vet hur mycket energi det går åt till värmning, vatten, ånga och kylning i processen. Vårt arbete innebär att vi nu kan se vår tillverkningskostnad för varje produkt och har möjlighet att agera när någon inte längre är lönsam.
Fakta//
Anders Dafgårds tips för att komma igång
Det räcker inte med att vara miljöidealist, man måste ha den ekonomiska nyttan som utgångspunkt. Det är alltid pengarna som avgör.
Anlita någon som hjälper er att komma igång, driver på och ställer krav på när ni ska vara färdiga med olika etapper. Annars finns en risk att ni drunknar i er kärnverksamhet. Energiförsörjning är trots allt en stödprocess.
Ni måste ha stöd av företagsledningen, de ska känna att frågan är angelägen både ur miljö och ekonomisk synvinkel. För att få med sig dem är detviktigt att att klä effektiviseringen i pengar.