Stockholm förbjuder fossilreklam i kollektivtrafiken: ”Historisk förändring”

Kommunikation Region Stockholm blir först i Skandinavien med att förbjuda fossilreklam i kollektivtrafiken. Beslutet hyllas av Greenpeace som kämpat för förbud mot fossilreklam under tre år. Även i Göteborg är politikernas ambition att få till stånd ett liknande förbud.

Stockholm förbjuder fossilreklam i kollektivtrafiken: ”Historisk förändring”
Foto: Greenpeace/Adobe Stock.

Beslutet fattades under trafiknämndens möte i Region Stockholm förra veckan. Det innebär att regionen blir först Skandinavien att införa ett förbud mot fossilreklam i lokaltrafiken. Liknande förbud finns redan i bland annat Amsterdam, Sydney och Melbourne.

Greenpeace, som tillsammans med tankesmedjan New Weather har kampanjat mot att få ett slut på fossilreklam under tre år, ser beslutet som ett stort och viktigt steg framåt.

– Det är bara att gratulera Region Stockholm som för alltid kommer få stå i historieböckerna som de som först i Skandinavien faktiskt lyckades rensa bort reklam för fossila bränslen och fossilbilar från sin lokaltrafik. Det här beslutet visar att engagerade gräsrötter kan skapa historisk förändring, säger Gustav Martner, talesperson i reklam- och marknadsrättsfrågor på Greenpeace i en kommentar.

Fossilreklamförbudet gäller dock inte reklam för flygresor. Orsaken är att den styrande majoriteten bedömer det som svårare att förbjuda fossilreklam för tjänster, jämfört med produkter.

Att flygresor inte omfattas anser Greenpeace och New Werther är ett misstag, med argumentet att just flygreklam är den vanligaste typen av reklam i lokaltrafiken.

– Det är en typ av fossil reklam som är vanlig i Stockholms kollektivtrafik och för klimatets skull behöver vi få bort all reklam som driver på stora växthusgasutsläpp, säger Anna Jonsson, på New Weather Sverige i en kommentar.

Även i Göteborg är ambitionen att införa ett liknande förbud mot fossilreklam i kollektivtrafiken, något som politikerna gett stadens tjänstemän att utreda. Samtidigt ser Stockholm över möjligheten att införa förbud mot fossilreklam från stadens reklamtavlor, som ligger utanför kollektivtrafikens miljöer.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.