nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Alla hus är passivhus i Vallda Heberg och får sin energi från sol och biobränsle. FOTO: Niklas Bernstone

Solrekord i Vallda Heberg

Vallda Heberg i Kungsbacka sätter nytt svenskt rekord i solenergi. Första året står solen för 40 procent av värmeenergin.

  • Annons 1

Eksta Bostad och NCC byggde Vallda Heberg mellan 2011 och 2013, Sveriges första bostadsområde med enbart passivhus och energi från sol och biobränslen. Totalt handlar det om 26 villor, 38 lägenheter och ett äldreboende med 64 bostäder.

Nu har resultatet av första året utvärderats. Enligt de första mätningarna står solen för 40 procent av värmeenergin i området och kan därmed slå tidigare rekord för solenergianvändning i ett svenskt bostadsområde med omkring 14 procent.

– Att bygga energieffektivt i så stor skala är unikt och helthetstänket som genomsyrat projektet är ovanligt. Framgångsfaktorn är det nära samarbetet och stora engagemang som alla parter haft i projektet. Därför har vi hittat lösningar, som vi inte skulle gjort i en traditionell entreprenad. Alla ville verkligen lyckas nå målet, säger Martin Sandberg, specialistchef inom Hållbarhet på NCC.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4