Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Vattenfalls tjänst ger full koll på elförbrukningen

Cleantech Genom m2m-teknik ska Vattenfalls företagskunder framöver kunna bevaka sin energiförbrukning i realtid. Förhoppningen är att tjänsten ska kunna sänka förbrukningen med 20 procent.

Vattenfalls tjänst ger full koll på elförbrukningen

För ungefär ett år sedan testlanserade Vattenfall tjänsten Energikontrollen. En grupp svenska företag har agerat testpiloter för tjänsten som genom en mätare läser av och presenterar företags energiförbrukning i realtid.

Energikontrollen som Vattenfall och Telia skapat tillsammans är en m2m-lösning, alltså en uppkopplad maskin-till-maskinlösning. Genom att koppla en elförbrukningsmätare till elmätaren kan företag se sin exakta elförbrukning sekund för sekund i en webbläsare. Mätaren är utrustad med sim-kort och abonnemang, som ingår i tjänsten, och ansluts till Telias m2m-plattform.

Spara 20 procent

Nu sker lanseringen på bredare front under namnet Energywatch Pro och på detta sätt hoppas Vattenfall kunna hjälpa sina kunder att spara el. Förhoppningen är att tjänsten ska kunna sänka energiförbrukningen hos sina företagskunder med upp till 20 procent.

– Vi har en bred kundbas som är spridd över landet och därför är täckning och kapacitet av yttersta vikt. Telias m2m-tjänst, som har en god funktionalitet för att hantera abonnemang i kombination med god täckning och tillgänglighet i näten, möter våra önskemål. Det gör att våra kunder slipper tänka på uppkopplingen och kan snabbt komma igång att energieffektivisera med en gång, säger Martin Normark, Product manager på Vattenfall.

Ser vad som drar mest

I webbläsaren samlas uppgifterna och företagen kan tolka data och själva se vilka apparater, fläktar och ljusarmaturer som drar mest el, och kanske även vilka som står på efter arbetstider.

– Möjligheterna med m2m-tekniken är oändliga och skapar förutsättningar för företag inom vitt skilda branscher att både förbättra sina egna processer och att underlätta för sina kunder, säger Hans Dahlberg, chef för TeliaSoneras m2m-enhet.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.