Soldrivna papperskorgar intar Sundbybergs stad

Avfall & Återvinning Solcellsdrivna papperskorgar som talar om när de behöver tömmas. Det testas just nu på fem platser i Sundbybergs stad.

Soldrivna papperskorgar intar Sundbybergs stad

Papperskorgarna har solcellsdrivna kompressorer som pressar ihop skräpet på plats. När kärlet börjar bli fullt rapporterar papperskorgen via trådlös telekommunikation till stadens tekniska enhet. 
– Vi kan följa papperskorgarnas status i realtid via en mobilapp eller webbplats som anger hur mycket skräp som finns i respektive kärl. Det gör att vi kan tömma dem precis när det behövs, säger landskapsingenjör Mats Grönvik.

Rymmer fem gånger mer

Kärlen rymmer 570 liter sopor och kan ta emot volymer som är fem till sju gånger större än den egna storleken.

– Vi ser att desoptunna2jpgt här är ett bra miljömässigt alternativ som bland annat medför att antalet transporter blir färre och effektivare i och med att all luft pressas ur och komprimerar soporna, säger Stefan Bergström (C) och stadsmiljötekniska nämndens ordförande.

Papperskorgarna är av modellen Big Belly Solar och ingår i ett pilotprojekt som ska utvärderas efter sex månader. I Sundbybergs stad finns cirka 500 papperskorgar som förvaltas av kommunen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.