
Enligt rapporten från den brittiska organisationen Wrap skulle övergången till en cirkulär ekonomi skapa tre miljoner jobb och 520 000 personer skulle komma ur arbetslöshet till 2030. Alla EU:s medlemsländer har analyserats utifrån arbetstillfällen, vilka industrier som berörs och vilken kompetens som krävs för att lyckas med omställningen. Redan idag arbetar cirka 3,4 miljoner personer i Europa med frågor som avfallshantering, reparation och uthyrning.
Fortsätter vi som förut, utan att röra oss mot en cirkulär ekonomi, skapas ändå nya jobb inom sektorn, men betydligt färre. Scenarier i rapporten pekar då på 1,2 miljoner arbeten och 250 000 färre personer i arbetslöshet.
18 affärsmodeller
Vilka affärsmodeller kan då bli intressanta i den cirkulära ekonomins frammarsch? Den frågan ställer sig Nordiska ministerrådet i rapporten Moving towards a circular economy som också publicerats i dagarna. De har tagit fram exempel på 18 cirkulära affärsmodeller. Här finns exempel på verksamheter som använder affärsmodeller som bygger på delande och på att leverera tjänst istället för produkt. I rapporten listas också exempel på modeller inom smart produktdesign, återanvändning och återvinning. Några av företagen som nämns är Agito Medical, Norsk Ombruj och svenska Arla, Off 2 Off och Blocket.
Rapporten innehåller också rekommendationer om vad som behövs för att stimulera utvecklingen av cirkulär ekonomi i de nordiska länderna. Bland annat krävs gemensamma regler som bidrar till att varor konstrueras så att de kan repareras och att produkter redan från början utvecklas för en längre livslängd.