På måndagen kom beskedet att Walmart, som är världens största detaljhandelskedja, drar tillbaka på sina initaitv för mångfald, jämställdhet och inkludering, rapporterar Bloomberg.
Våg av amerikanska bolag överger satsningar på mångfald och inkludering
social hållbarhet
Den amerikanska detaljhandelsjätten Walmart drar ner på sitt arbete med mångfald, jämställdhet och inkludering. Beskedet kommer efter påtryckningar från konservativa grupper och företaget ansluter sig till en våg amerikanska bolag som följt samma spår.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
- Full tillgång till allt digitalt material
Enligt bolaget kommer termen DEI, som står för diversity, equity and inclusion, inte längre att ingå i bolagets företagsdokument, medarbetartitlar eller formella kommunikation. Företaget slutar också ta hänsyn till ras och kön för att öka mångfalden vid tilldelningen av leverantörskontrakt samt tar bort varor som riktar sig till transpersoner från hemsida. Walmart avvecklar också Center for Racial Equity, vilket är en ideell organisation som företaget startade 2020 efter att mordet på George Floyd utlöste protester över hela USA.
Beskedet kommer efter att den konservativa aktivisten Robby Starbuck, som har över 700 000 följare på X, hotat med att leda en bojkottkampanj mot bolaget innan shoppingeventet Black Friday. En talesperson för Walmart bekräftade enligt Bloomberg de senaste dagarnas samtal med Robby Starbuck. Samtidigt påpekade bolaget att de redan sett över sina satsningar på mångfald, jämställdhet och inkludering.
Walmart är sist ut bland minst tio amerikanska bolag som under de senaste månaderna övergett sina DEI-åtaganden. På listan finns också motorcykeltillverkaren Harley-Davidson, banken JPMorgan Chase, biltillverkaren Ford, flygplanstillverkaren Boeing och Deere & Co, som är stora inom jordbruksmaskiner.
Bakgrunden är, utöver påtryckningar från konservativa aktivister, ett beslut i USA:s Högsta domstol om att högskolor och universitet ska sluta med att ta hänsyn till etnisk bakgrund under ansökningsprocessen. Den så kallade ”affirmative action”, är en form av kvotering – ofta kallad positiv särbehandling.