Snart dags för nya utsläppshandeln: Det här är vad som gäller

Utsläppshandel EU:s nya utsläppshandelsystem, ETS 2, innebär att flera sektorer för första gången får en prislapp på sina utsläpp. Men vad är skillnaden från det befintliga utsläppshandelssystemet, vilka omfattas och när börjar de nya reglerna att gälla? Här är allt du behöver veta.

Snart dags för nya utsläppshandeln: Det här är vad som gäller
Snart träder EU:s nya utsläppshandelssystem ETS 2 i kraft. Foto: Adobe Stock.

EU:s nya utsläppshandelssystem ETS 2 har samma syfte som det befintliga utsläppshandelssystemet ETS 1 – att utsläppen ska minska genom att det blir dyrare att släppa ut. Det fungerar genom att det sätts ett utsläppstak för alla som deltar. Därefter skapas utsläppsrätter som medger rätten att släppa ut en viss mängd växthusgaser.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Det befintliga systemet har funnits sedan 2005, men i samband med EU:s klimatpaket Fit for 55 ville lagstiftarna i Bryssel utöka systemet. Det har man gjort dels genom att skärpa kraven och inkludera fler sektorer, som bland annat sjöfarten. Dels genom att skapa ett helt nytt utsläppshandelssystem, ETS 2.

ETS 2 är alltså ett separat system med ett eget utsläppstak, egna utsläppsrätter och egna verksamhetsutövare.

De omfattas av ETS 2

De som omfattas av det nya systemet är verksamheter som sätter bränsle på marknaden, vilket i första hand handlar om bränsleleverantörer. Det säger Pär Ängerheim, handläggare på Naturvårdsverket.

– För att inte varje bilägare ska behöva anpassa sig till systemet, handlar det bara om verksamhetsutövare som är skattepliktiga för bränslen, säger han.

Tillsammans med sina andra kollegor på Naturvårdsverket, som är specialiserade inom utsläppshandelssystemet, arbetar han just nu för fullt med hur systemet ska implementeras och fungera i praktiken.

I november väntas den svenska regeringen anta de nya reglerna och till årsskiftet ska de verksamheter som omfattas ha skickat in en övervakningsplan som ska godkännas av Naturvårdsverket. Därefter kommer kraven att utökas succesivt. Från 2025 gäller krav på övervakning och rapportering och 2027 börjar handeln med utsläppsrätter.

Förvirring bland företagen

När det kommer till de verksamhetsutövare som omfattas uppger Pär Ängerheim att det uppstått ett problem. På grund av säkerhetsskäl får inte Skatteverket dela uppgifter om vilka som skattar för bränslet. Det innebär att Naturvårdsverket inte vet exakt vilka verksamhetsutövare som omfattas, vilket i sin tur innebär att många verksamheter missar de nya reglerna.

– Vi får förhoppningsvis tillgång till uppgifterna i november, då den svenska förordningen finns på plats. Det innebär att vissa komma veta först i november att de behöver skicka in övervakningsplanen.

Borde inte företagen ha koll på det här själva?

– Jo, det skulle man kunna hoppas. Men när det kommer till nya regler kan det vara svårt att hålla koll. Vi försöker gå ut med information, men det är svårt att nå ut till alla, säger Pär Ängerheim.

Läs mer om det här.

Så ska ETS 2 genomföras i Sverige

I mitten av maj beslutade den regeringen om en proposition om hur systemet ska genomföras i Sverige. Planen är att inkludera arbetsmaskiner i jord- och skogsbruk samt spårbunden trafik. Därtill ska fiske, vattenbruk, fritidsfartyg, arbetsmaskiner vid hamnar och flygplatser inkluderas. Hur konsumenter och verksamheter kompenseras för effekter på drivmedelspriser i ETS 2, vilket regeringen lovat att de ska, lämnas till en kommande utredning att lösa.

Målet för ETS 2 är att minska utsläppen med 42 procent till 2030, jämfört med 2005. Det ska enligt regeringen ske ”så brett och fort som möjligt”.

Avslutningsvis säger Pär Ängerheim på Naturvårdsverket att han har höga förhoppningar på att det nya utsläppshandelssystemet ska leda till minskade utsläpp av växthusgaser.

– Vi ser att det befintliga utsläppshandelssystemet fungerar, med en drygt 16 procentig utsläppsminskning under förra året inom systemet. Så jag tror och hoppas att det här nya systemet ska påskynda minskningen av växthusgaser ytterligare, avslutar han.

Fakta

Så vet du om din verksamhet omfattas av ETS 2

Naturvårdsverket har tagit fram en checklista på om din verksamhet omfattas av ETS 2. Här är checklistan:

  • Betalar/deklarerar ni punktskatt för bränslen till Skatteverket? 
  • Betalar/deklarerar ni punktskatt för andra bränslen än torv, fast biomassa, träkol och avfall?
  • Används bränslet inom någon av de specificerade sektorerna i bilaga III i utsläppshandelsdirektivet? Eller i någon av sektorerna som Regeringen avser att inkludera? 
  • Om svaren är ja, är ni sannolikt verksamhetsutövare i ETS 2. Men det finns även särskilda bestämmelser för biobränsle. Läs mer här.
  • Källa: Naturvårdsverket

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste