nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Skryt om det du är hyfsat hållbar på”

Vem är bäst på hållbarhet? Svaret blir olika beroende på vem man frågar, konstaterar Jessica Cederberg Wodmar. De som är bäst på att berätta om sitt hållbarhetsarbete vinner allmänhetens förtroende.

Jessica Cederberg Wodmar har 24 års erfarenhet av hållbarhetsarbete.
  • Annons 1

Jessica Cederberg Wodmar, hållbarhetscoach och författare till boken Hyfsat hållbar, ställde frågan ”Vem är mest hållbar?” till 50 hållbarhetsexperter och 500 ”vanliga” personer. Svaren hon fick skilde sig väldigt mycket åt. Till exempel rankade allmänheten H&M högst i klädbranschen, medan experterna ansåg att Klättermusen är det mest hållbara företaget. När det gäller livsmedelsproducenter hamnar Coca-Cola högst upp på allmänhetens lista, medan experterna sätter Unilever främst. Resultatet förvånar inte Jessica Cederberg Wodmar.

Coca-Cola duktiga

Från boken "Hyfsat hållbar"

Från boken ”Hyfsat hållbar”

– De som uppfattas som mest hållbara av allmänheten är de som berättar mest om sitt arbete, säger hon.

Experter på hållbarhetsområdet håller sig ajour, läser hållbarhetsredovisningar och går på seminarier. Men de flesta svenskar har inte tiden eller intresset att läsa på, utan uppfattar bara tydliga budskap som kommuniceras ut från företag eller organisationer. Jessica Cederberg Wodmar nämner Coca-Cola som ett exempel. De har varit duktiga på att berätta om sin ”plant bottle” som delvis är gjord av växtmaterial.

– De har tjänat på det. Men Coca-Cola har fortfarande enorma hållbarhetsutmaningar på andra områden, till exempel vattenförsörjning i vissa länder.

Skryt mer

Jessica Cederberg Wodmars tips till alla hållbarhetschefer är att våga berätta om det man gör bra.

– Skryt om det som du är hyfsat hållbar på, och var tydlig i din kommunikation! Ingen är färdig med allt, man har alltid delar kvar i hållbarhetsarbetet. Jag tror att det finns en rädsla för att bli anklagad för skönmålning eller grönmålning. Den rädslan är så pass stor att man avstår från att berätta.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Klimatet: Målen är tillräckliga – nu behövs verkstad

Debatten om politikens förutsättningar att hantera klimatfrågan, som Miljö & Utveckling arrangerade i Almedalen, ledde både till hetsig ordväxling och intressanta reflektioner. I panelen fanns Gunvor G Ericson, Svante Axelsson, Ludwig Bengtsson Sonesson och Mattias Goldmann. Du kan också se debatten, länk till filmen finns längst ned i texten.