Insamling ger gamla kläder nytt liv

återanvändning Myrorna och Ragn-Sells lanserar en nära dörren-lösning som ska öka insamlingen av begagnade kläder och annan textil i hela landet.

Insamling ger gamla kläder nytt liv

Varje år kastas 70 000 ton kläder och annan textil i svenskarnas soppåsar. En stor del av det som kastas skulle kunna återanvändas genom att exempelvis säljas som second hand.

Myrorna och Ragn-Sells har under 2013 genomfört ett pilotprojekt med textilinsamling hos fastighetsägare i Karlstad. Tanken är att det ska vara lika naturligt att skänka den textil man inte vill ha längre, som det är att källsortera förpackningar och tidningar.

Resultatet har varit mycket gott och nu ska projektet spridas till hela landet.

Textilierna som samlas in lämnas till Myrorna som säljer dem i sina butiker i Sverige eller utomlands. Som ett resultat minskar belastningen på klimatet samtidigt som vinsten från Myrornas verksamhet går till Frälsningsarméns sociala arbete för människor som är i behov av stöd och hjälp i Sverige.

– Det känns jättebra att vi nu kan bredda vårt erbjudande inom fastighetsnära insamling då intresset för textilinsamling är stort. Myrornas storlek och långa erfarenhet är en garant för att avsättningen både bidrar till klimatnytta och en övergång från förbränning till medmänsklig värme, säger Anna Bengtsson, affärsutvecklare på Ragn-Sells i en presskommentar.

Biologisk mångfald

Klimat

Krönika

Karriär

Webbinarium

Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.