Skadliga mikroplaster ratas

Livsmedelsgiganten Unilever slutar med mikroskopiskt små plastpärlor i sina skönhetsprodukter. Det rapporterar Havs- och vattenmyndigheten som menar att mikroplasterna skadar den marina miljön.

Skadliga mikroplaster ratas

Plastkulorna har använts i Unilevers peelingprodukter. Nu ska dessa ersättas med något som är mer skonsamt mot havsmiljön. 2015 ska mikroplasterna vara borta.

Mikroplatser är bara några millimeter stora och finns i bland annat rengörings- och skönhetsprodukter samt i textilier, exempelvis fleece. Enligt Havs- och vattenmyndigheten, Hav, har organisationen National Center of Ecological Analysis and Synthesis, NCEAS, i Kalifornien i USA tagit prover på 18 stränder runt om i världen. På alla platser hittade de mikroplaster, framför allt polyester, akryler och polymider som tros komma från tvätt av kläder i tvättmaskiner.

Att minska och få bort marint skräp är en viktig del för att ha möjlighet att uppnå god miljöstatus i alla Europas hav till år 2020. Här menar Hav att myndigheter, näringsliv och privatpersoner måste hjälpas åt.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.