Silar mygg och sväljer kameler i Doha

DOHA. Dohamötet som avslutas idag fortskrider så sakteliga. Ministrarna har kommit överens om att sänka utsläppen av kortlivade klimatbovar som sot, metan och ozon, men koldioxidfrågan ser ut att förbli olöst.

Under torsdagen beslutade länderna om att vidta åtgärder mot några av klimathoten, men minskning av koldioxidutsläpp är inte ett av dem. I stället har ministrar från 25 länder bestämt sig för att samarbeta om att kraftigt minska utsläppen av sot, metan och ozon, skriver brittiska Guardian.

Förhoppningen är att dessa minskningar ska leda till en sänkning av den globala uppvärmningen med en halv grad till 2050. Andra fördelar med att minska dessa utsläpp är att sänka andelen dödsfall kopplade till luftföroreningar och att undvika skördeförluster.

Mötet i Doha fortsätter sakta och länderna är oense i frågor om finansiering för att hjälpa fattiga länder, att minska utsläpp och att anpassa sig till klimatförändring.

Så här skriver Svante Axelsson på Naturskyddsföreningens blogg :”Det mest frapperande under hela förhandlingen är att det inte diskuteras skärpta utsläppsminskningar – det allt egentligen skulle handla om. Nej, om det sägs inget. Däremot talas det om pengar. Och det är förstås oerhört viktigt om hela världen snabbt skall byta energisystem. Det är investeringar som krävs, inte fler ord.”

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.