nr-logo

Tidningen för miljöproffs

Hett med visioner

FN-förhandlarna hade svårt att komma överens om något på längre sikt. Men allt fler företag och kommuner antar långsiktiga planer och visioner.

  • Annons 1

I förra veckan antog Västerås stad en plan för för de kommande 13 åren, Vision 2026, där hållbarhet och att bli en klimatsmart kommun är högprioriterat. Borås har sin version, Borås 2025, där ekologisk hållbarhet lokalt och globalt är ett av sju strategiska målområden.

Även näringslivet använder sig av långsiktiga visioner för att skapa engagemang. Ett exempel är Walleniuskoncernen som har tagit fram en prototyp för det nollutsläppande fartyget, som ska engagera och inspirera medarbetarna i hållbarhetsarbetet.

Men hur gör man för att hitta fram till en gemensam vision? I november klubbade Helsingborg igenom sin målbild för 2035. Om 22 år ska kommunen vara skapande, pulserande, global, gemensam och balanserad. Det senaste ordet innefattar energi och hållbar utveckling. Visionen är ett blocköverskridande beslut.

– Det handlar dels om ett internt perspektiv för att skapa en långsiktig målbild för våra egna anställda, från undersköterskan och läraren till våra chefer, om vad vi ska sträva efter tillsammans, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) i en film om visionen.

Kommunstyrelsens vice ordförande Mikael Skoog (S) lyfter fram att det också handlar om att fånga alla som bor och verkar i staden kring en gemensam vision.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

”Inför lagkrav för företag att respektera mänskliga rättigheter”

Vi har på uppdrag av Statskontoret utvärderat hur svensk lag lever upp till FN:s vägledande principer för företag och mänskliga rättigheter. Vår utredning visar att det finns en rad brister. Bland annat överordnas företagens vinstintresse mänskliga rättigheter, företag hålls ytterst sällan juridiskt ansvariga och kränkningar som sker utomlands prövas ytterst sällan i Sverige, skriver tre jurister som varit involverade i arbetet.

  • Annonskod Huvudspalten 4