Servicetjänster nästa steg

De flesta människor vill ha energieffektiva kylskåp, eller en dator som drar minsta möjliga ström. Ändå finns otroligt många gamla energikrävande prylar ute i det svenska samhället som bara om de byttes ut skulle kunna minska vår energikonsumtion avsevärt.

– Men människor har för mycket att göra, man orkar inte uppdatera sig hela tiden på vad som är det senaste och bästa. Jag tycker inte att vi kan lägga skulden på privatpersoner, det är företagen som måste tänka om och se till att produkterna byts ut, sade WWFs Dennis Pamlin under Globe.

Enligt honom har servicetjänster framtiden för sig. Det innebär att företag som exempelvis säljer kylskåp även tillhandahåller distribution och installation och tar hand om de gamla produkterna från hemmen. Pengarna de tjänar på det betalas av konsumenternas minskade energiräkning.

– Det finns redan exempel på detta. En annan positiv effekt är att produkterna då utvecklas så att de håller längre. När företagen själva står för service och underhåll är de ännu mer intresserade av att tillverka produkter som håller, vilket är positivt för miljön, konstaterar Dennis Pamlin.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.