Så ska Sverige bli fossiloberoende

Juridik & Politik Idag lämnar regeringens utredare Thomas B. Johansson sin utredning om hur Sveriges fordonsflotta ska bli fossilfri. Samtidigt lanserar Fores ett initiativ för att snabba på utvecklingen.

Om drygt 15 år ska Sveriges fordonsflotta vara oberoende av fossila bränslen. I utredningen

”Fossiloberoende fordonsflotta – ett steg på vägen mot nettonollutsläpp av växthusgaser” har utredaren Thomas B. Johansson kartlagt möjliga handlingsalternativ. Han har också tittat på vilka åtgärder som krävs för att transportsektorn ska komma bort från beroendet av fossila bränslen.

En fossilfri fordonsflotta är ett steg på vägen mot visionen om att Sverige ska ha en hållbar och resurseffektiv energiförsörjning utan nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären till 2050.

Utredningen presenteras i sin helhet måndag eftermiddag.

2030-sekretariatet

– Utredningen visar att målet om en fossilbränsleoberoende fordonsflotta går att uppnå, men utredningens förslag räcker inte för att nå målet. Därför startar vi nu 2030-sekretariatet, med partners som vill säkerställa att vi når målet, säger Mattias Goldmann, VD för tankesmedjan Fores.

2030-sekretariatet ska vara en prognosmakare, pådrivare, omvärldsanalytiker och en samlande kraft för ambitiösa aktörer.

Partners i 2030-sekretariatet är inledningsvis AGA Gas, E.On Gas, Gröna Bilister, KonveGas, Lantmännen Energi, Move About bilpooler, Power Circle, Scania, Sekab, Svebio, Taxi 020 och Västtrafik.

För mer information se initiativets hemsida.  Obs lanseras under dagen.

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.