nr-logo

Hållbarhet i praktiken

”Giftigt brandskum bör fasas ut”

Brandskum med högfluorerade ämnen kan förorena dricksvatten. Därför ska det bara få användas om det kan samlas upp efteråt. Det föreslår Kemikalieinspektionen i en rapport till regeringen.

  • Annons 1

– Högfluorerade ämnen från brandskum stannar kvar extremt länge i naturen och kan hota försörjningen av dricksvatten. Därför är det viktigt att så långt det är möjligt minska användningen av denna typ av brandskum, säger Inger Cederberg, utredare på Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget med syfte att minska risken för att dricksvatten förorenas.

Kemikalieinspektionen föreslår att högfluorerat brandskum från och med den 1 januari 2017 som grundregel bara ska få användas när skummet kan samlas upp och förstöras. Utgångspunkten i utformningen av förslaget har varit att regleringen inte får äventyra tillgången på effektiva brandsläckningsmedel.

Höga halter av högfluorerade ämnen, PFAS, har hittats i mark och vatten i Sverige. Ämnena har framför allt spridits i miljön nära flygplatser och i områden där brandsläckning har skett. Utsläppen har i en del fall lett till att dricksvatten förorenats och att vattentäkter behövt stängas.

Ronneby, Tullinge, Uppsala, Halmstad och Båstad är några kommuner där man upptäckt förhöjda halter av högfluorerade ämnen i vattentäkter på senare tid. Ämnena läcker även via exempelvis impregnerad textil, rengöringsmedel och skidvalla.

Etiketter:,

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

  • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.

Gretaeffekten del av större trend

Hos SAS använder hållbarhetschefen ordet roligt om det stora intresset för klimat som följt av IPCC:s rapport och klimataktivisten Greta Thunbergs inlägg i debatten. Men minskat flygande och ökad efterfrågan för biobränsle bygger på beslut som fattats tidigare än så, enligt fyra företag som påverkas på olika sätt av klimatdebatten.