69 nya tillstånd för oljeborrning i Norge

Klimat Nu ska det borras efter olja i Norge. Olje- och energiministern delade nyligen ut 69 nya tillstånd till 28 oljebolag.

69 nya tillstånd för oljeborrning i Norge
Flera havsfåglar hotas av oljeborrningen i Norge. Foto: Adobe Stock

Den tredje största tilldelningen av oljetillstånd delades förra veckan ut av olje- och energiministern Sylvi Listhaug (Frp) i Norge.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Detta är något som norska miljöorganisationer bävat för. Ministern sade samtidigt att miljörörelsen sprider ”domedagsprofetior” och att ”så länge världen vill ha olja och gas, ska Norge vara med och producera det”. Det rapporterar norska Aftenposten.

Oljeborrning i tre hav

Tillstånden har delats ut på tre olika platser. 13 borrningstillstånd i Barents hav, 33 i Nordsjön och 23 i Norska havet. Utfördelningen av oljetillstånd har skiljt sig en helt del genom åren – beroende på det politiska styret i Norge.

Den tidigare rödgröna regeringen delade ut cirka 45 licenser per år, jämfört med den sittande högerregeringen som i snitt delat ut 65 licenser per år.

”Hot mot framtiden”

En miljöorganisation som sågar beslutet är norska Naturvernforbundet, som menar att den norska regeringen ignorerar klimatkrisen och direkt riskerar livet på havsfåglarna som lever i områdena för oljeborrningen. Längs med Barents hav lever havsfåglar som enligt miljöorgansationen bör klassas som sårbara och särksillt värdefulla.

– Våra havsfåglar är bland de mest utsatta för oljeutsläpp och flera av arterna är i dag starkt hotade. Sylvi Listhaugs beslut att dela ut fler oljelicenser är därför ett direkt hot mot dessa fåglar, säger Silje Ask Lundberg, ordförande i Naturvernforbundet.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.