nr-logo

Hållbarhet i praktiken

I Bukarest ska värmen återvinnas från ventilationsschakten i tunnelbanesystemet. FOTO: Creative Lab / Shutterstock.com

Så kan framtidens städer värma sig själva

Värme från exempelvis avloppsvatten och tunnelbanesystem kan i framtiden användas i kontorsbyggnader och bostadshus. Det menar forskare i ett nytt EU-projekt, som tagit fram fyra skalbara system för återvinning av outnyttjade värmeflöden i städer.

  • Annons 1

Varje år ödslas otaliga mängder energi bort i Europas städer. Det är något som EU-projektet Reuseheat ska förändra.

– Ett värmesystem som kan ta tillvara på den värme som människor i en stad genererar bara genom att vara i staden, är en pusselbit för att bygga en smart stad. Städerna skulle kunna vara självförsörjande på värme, säger Kristina Lygnerud, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och programansvarig för Reuseheat.

Projekt i flera delar av Europa

Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och bygger på att outnyttjade värmeflöden ska införlivas i befintliga fjärrvärmesystem. Just nu sker fyra olika demonstrationsprojekt i Spanien, Tyskland, Frankrike och Rumänien.

I Spanien ska värme från kylare användas för att fasa ut fossil värme och i tyska Brunswick ska energin från en serverhall värma upp närliggande hus. I Nice ska värme återvinnas från avloppsvatten för att värma upp kontor och hotell, samt i Bukarest ska värmen återvinnas från ventilationsschakten i tunnelbanesystemet.

– Vi lägger mycket fokus på att förstå affären, vilka risker det finns med multipla värmesystem och hur vi får ekonomin att gå runt. Vet vi inte det, finns det ingen som vill investera i den här sortens lösningar, menar Kristina Lygnerud.

Projektet finansieras av EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020 och har en budget på 4 miljoner euro.

Kommentarer

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

Naturnära bolag bättre än stadsnära på biologisk mångfald

Naturnära företag är bättre på att redovisa sin påverkan på den biologiska mångfalden, jämfört med de bolag som är verksamma längre från naturen. Det visar en undersökning gjord bland Sveriges 100 största bolag.

  • Annonskod Huvudspalten 4

Sveriges landsting får 70 procent fossiloberoende personbilsflotta 2019

Miljöfordonsdiagnos nya rapport visar att Sveriges landsting beräknas nå målet 70 procent fossiloberoende personbilsflotta redan i år. Vi börjar därmed närma oss målet om att Sveriges transportsektor ska minska sin klimatpåverkan med 70 procent till år 2030.