Så kan framtidens städer värma sig själva

Energi Värme från exempelvis avloppsvatten och tunnelbanesystem kan i framtiden användas i kontorsbyggnader och bostadshus. Det menar forskare i ett nytt EU-projekt, som tagit fram fyra skalbara system för återvinning av outnyttjade värmeflöden i städer.

Så kan framtidens städer värma sig själva
Creative Lab / Shutterstock.com

Varje år ödslas otaliga mängder energi bort i Europas städer. Det är något som EU-projektet Reuseheat ska förändra.

– Ett värmesystem som kan ta tillvara på den värme som människor i en stad genererar bara genom att vara i staden, är en pusselbit för att bygga en smart stad. Städerna skulle kunna vara självförsörjande på värme, säger Kristina Lygnerud, projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet och programansvarig för Reuseheat.

Projekt i flera delar av Europa

Projektet leds av IVL Svenska Miljöinstitutet och bygger på att outnyttjade värmeflöden ska införlivas i befintliga fjärrvärmesystem. Just nu sker fyra olika demonstrationsprojekt i Spanien, Tyskland, Frankrike och Rumänien.

I Spanien ska värme från kylare användas för att fasa ut fossil värme och i tyska Brunswick ska energin från en serverhall värma upp närliggande hus. I Nice ska värme återvinnas från avloppsvatten för att värma upp kontor och hotell, samt i Bukarest ska värmen återvinnas från ventilationsschakten i tunnelbanesystemet.

– Vi lägger mycket fokus på att förstå affären, vilka risker det finns med multipla värmesystem och hur vi får ekonomin att gå runt. Vet vi inte det, finns det ingen som vill investera i den här sortens lösningar, menar Kristina Lygnerud.

Projektet finansieras av EU:s ramprogram för forskning och innovation, Horisont 2020 och har en budget på 4 miljoner euro.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.