Så hållbar är din organisation – och så jobbar de bästa i klassen

Miljöarbete Det finns inget hundraprocentigt hållbart företag eller verksamhet. Än. Men ambitionerna finns och ska tas tillvara. På Miljöstrategidagen visade Karin Schulz, generalsekreterare för Det naturliga steget, några exempel på miljöambitiösa företag.

Så hållbar är din organisation – och så jobbar de bästa i klassen

Hyr dina brallor, dina skidkläder…

Det nederländska denimföretaget Mudjeans har en cirkulär affärsmodell där kunden kan hyra sig ett par jeans sydda av återvunnet material och ekologisk (ny) bomull. Sportmärket Houdini har nollavtryck på klimatet som mål. De säljer både nyproduktion och second hand och har en uthyrningsverksamhet av skidkläder samt tillverkar sina plagg i Europa för att minimera risker.

… och ät vindkraftsbakat bröd i energisnålt ljus

Polarbröd bakar med egen vindkraft, försöker förbättra transporter, använder biobränsle och jobbar aktivt för att påverka systemet, bland annat genom innovationer kring förpackningar. Aura light är en leverantör av hållbara belysningslösningar för företagskunder. De erbjuder tjänsten ljus, inte lampor, vilket ska ge fyra gånger längre livslängd, minskad underhållskostnad och miljöpåverkan samt hjälpa kunderna att sänka sin energiförbrukning.

Så mycket bättre när vi är tillsammans

Samarbeten på hållbarhetsfronten blir allt vanligare, företagen börjar förstå att de blir starkare tillsammans. Några exempel:

Food waste coalition jobbar för att hitta gemensamma lösningar för hela värdekedjan. En av fyra kalorier som produceras slängs, och ändå går många av världens människor hungriga. Det måste vi göra något åt.

Sustainable apparel coalition arbetar för bättre arbetsvillkor i textilindustrin.

Net positive group vill inte bara fokusera på minskad klimatpåverkan utan också att företag måste bidra positivt till samhället.

Glöm inte elefanten i rummet

Det är fint att företag engagerar sig i hållbarhet, men Karin Schulz vill också slå ett slag för elefanten i rummet som vi mer sällan pratar om.

– Många av aktörerna talar om nya material och återvinning. Vi pratar mindre om hur vi ska påverka kundernas beteende. Det är faktiskt vår största påverkan. Hur mycket vi köper och använder. Går det att fortsätta konsumera som vi gör? Räcker alla råvaror? Den frågan skulle jag vilja att det talas om mer. Räkna på det!

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Miljö & Utveckling sparar mina uppgifter
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.