nr-logo

Hållbarhet i praktiken

Behöver du argument för att bemöta de myter som snurrar om nyttan med att återvinna sitt hushållsavfall? Då ska du läsa den här artikeln. FOTO: Shutterstock

Så bemöter du återvinningsmyterna

Det finns en rad seglivade myter kring nyttan av att återvinna förpackningsmaterial. Här hittar du motargumenten.

 • Annons 1

Falskt: Förpackningarna behöver rengöras noggrant.

Sant: Många förpackningar räcker att bara tömma och skölja ur. För att slippa lukt och kladd hemma är det förstås en bra idé att rengöra noggrannare.

Falskt: Mjölk-, fil- och juiceförpackningar går inte att återvinna eftersom de består av flera olika material.

Sant: Många färskvaruförpackningar består av kartong, en plasthinna på insidan och ibland en plastkork längst upp. Plasthinnan skiljs åt från kartongen i återvinningsprocessen. Förpackningen ska därför sorteras som pappersförpackning, medan den löstagbara plastkorken hör hemma hos de andra plastförpackningarna. Generellt gäller samma sak för alla förpackningar som består av flera sammansatta material: De ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialslaget.

Falskt: Energiåtgången för att transportera förpackningar och tidningar äter upp miljönyttan med återvinningen.

Sant: Den miljöbelastning som uppstår av transporter motiveras mångfalt av de miljövinster som uppnås.

Falskt: Mitt bidrag till återvinningen är så litet att det inte spelar någon roll.

Sant: Några exempel på vilken nytta återvinning ger om vi gör det tillsammans: Om vi skulle lämna alla metallkapsyler till återvinning, skulle det gå att tillverka 2 200 nya bilkarosser varje år. Om alla svenska hushåll återvann ytterligare en plastförpackning till i månaden skulle koldioxidutsläppen kunna minska med 3 600 ton, vilket motsvarar utsläppen från cirka 1 200 bensindrivna bilar varje år.

Falskt: Det är ingen vits att sortera eftersom allt ändå blandas ihop.

Sant: Inget av det som läggs i behållarna på återvinningsstationerna blandas ihop, utan allt skickas separerat till återvinning.

Falskt: Soporna sorteras i efterhand, så jag kan lika gärna slänga allt i sopnedkastet.

Sant: Om du slänger dina förpackningar i soppåsen eldas de upp och återvinns alltså inte. Det är betydligt mer resurseffektivt och bra för miljön att göra nya produkter av gamla förpackningar. Det går att återvinna i stort sett alla förpackningar av plast, papper, metall och glas samt tidningar till nya produkter.

Falskt: Det är ingen vits att sortera färgat och ofärgat glas, lastbilen lägger ändå allt tillsammans.

Sant: Det kan se ut som om allt blandas ihop, men de lastbilar som hämtar glasförpackningarna och flaskorna har två fack på flaket, ett för färgat och ett för ofärgat. Glas kan återvinnas obegränsat antal gånger utan att kvaliteten försämras. Då sparas råvaror som sand, soda och kalk – råvaror som finns i begränsad mängd.

Källa Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI)

Kommentarer

5 reaktioner till “Så bemöter du återvinningsmyterna”

 1. Pia Mauritzon skriver:

  Hur gör jag med värmeljushållarna

  1. majo skriver:

   Värmeljushållare ska man lossa lilla biten som veken sitter på har jag läst och sen slänga bland konserver osv

  2. Nathalie skriver:

   Värmeljus – ta loss den lilla järnbiter och släng den i soporna. Värmeljuskoppen ska slängas i ”Metall” (OBS inte ”Metallförpackningar” utan det ska bara stå metall! Viktigt!)

 2. bjornabelsson skriver:

  Nu är väl vare sig sand, soda eller kalk särskilt sällsynta i jordskorpan. Men man sparar ju en hel del energi på att återanvända glas i stället för att göra nytt.

  Det viktigaste argumentet för att lägga sitt glas i igloon är väl dock att glaskross är ett elände på fel platser. Jag vet inte hur många punkteringar jag har fått på cykeln på grund av att någon intelligensbefriad individ slängt sin flaska på marken i stället för att frakta den till återvinningen. Det är ett stort mysterium hur en flaska kan bli tyngre och svårare att transportera när den är tom än den var när den var fylld.

 3. Går bra att frysa in i mjölkkartonger= återvinning.

Kommentera

Kommentarer förhandsgranskas inte. Alla kommentatorer ansvarar för sina egna inlägg. Håll god ton och följ lagen. Klicka här för att läsa våra regler för kommentarer.

Fler nyheter

 • Annonskod Huvudspalten 4

Hemlig klimatdata försvårar omställningen

Klimatdata som inte är offentliga gör att det är svårt att diskutera vilka klimatsatsningar som är bäst. Därmed ökar risken för misstag vid den stora omställningen. Stefan Wirsenius vid Chalmers tekniska högskola är kritisk till att institut och företag inte alltid presenterar sina beräkningar.