Romina Pourmokhtari: Här är regeringens fokus på Cop16

Cop16 Nu presenteras Sveriges delegation och fokusområden för FN:s konferens om biologisk mångfald, Cop16. Här är hela listan.

Romina Pourmokhtari: Här är regeringens fokus på Cop16
Romina Pourmokhtari. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet.

FN-mötet i Montreal 2022 ledde till viktiga löften som nu ska bli verklighet i Cali, Colombia. Målet är att motverka förlusten av biologisk mångfald och att främja återställande, bevarande och hållbart nyttjande av naturen.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Nästa vecka kommer klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) att delta i mötet med ett tydligt mål i sikte.

– Årets konferens handlar i stor utsträckning om genomförande. Den fokuserar på att implementera våra höga ambitioner och fatta de nödvändiga besluten för att uppnå ramverkets mål, säger Romina Pourmokhtari under en presskonferens.

Uppföljning och genomförande

Det första fokusområdet på klimat- och miljöministerns agenda handlar om att fatta beslut om en uppdaterad lista med indikatorer för de 23 delmålen i Kunming–Montreal Global Biodiversity Framework, GBF.

– Indikatorerna är något som kan användas för att följa upp arbetet på ett bra sätt, och det är också helt avgörande att vi tar beslut om en heltäckande, effektiv, och transparant process för att göra en global översyn av arbetet och ha en bred dialog kring genomförandet. Vi behöver kunna bedöma effekten av de åtgärder som vidtas för att veta vad som ytterligare krävs för att nå målen. Sverige kommer att prioritera arbetet med övervakningsramverket och den globala översynen under förhandlingarna, säger Romina Pourmokhtari.

Hon nämner också att regeringens andra prioriteringar inkluderar uppföljning och genomförande, resursmobilisering och näringslivets delaktighet, kopplingen mellan klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, urfolk och lokala samhällens involvering, fördelningsmekanismer för nyttan av digitala gensekvenser samt bevarande av den biologiska mångfalden i haven.

Sveriges delegation

Fredrik Hannerz, departementsråd och enhetschef för Naturmiljöenheten, säger att det är roligt att kunna berätta att Sverige vid Cop16 har fått stort förtroende där Sverige har flera tunga roller under mötet.

– Charlotta Sörqvist, som är svensk chefsförhandlare, kommer att ha full upp. Vi har också flera andra svenskar som leder arbetet till exempel kring urfolk och lokala samhällen och klimat och biologisk mångfald, säger Fredrik Hannerz under presskonferensen.

Han berättar att Sverige har en delegation på plats i Cali, Colombia, bestående av ungefär 20 personer. Delegationen leds av Regeringskansliet och inkluderar även representanter från Naturvårdsverket, Havs- och vattenmyndigheten, Sametinget, Stockholm Resilience Center, Riksdagen, Sida och ambassaden.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.