Rekryteraren: Här är vad som krävs av framtidens hållbarhetschefer

Studie Förväntningarna på hållbarhetschefer förändras i snabb takt, och vissa kompetenser blir allt viktigare. Det är särskilt tre kompetenser som är eftertraktade hos rekryterare, berättar en expert för Miljö & Utveckling.

Rekryteraren: Här är vad som krävs av framtidens hållbarhetschefer
Björn Lindberg. Foto: Pressbild / Adobe Stock

En intervjustudie har gjorts med hållbarhetschefer bland 17 av Europas ledande företag, bland annat Nokia, A.P. Møller-Mærsk och Schneider Electric. Syftet är att kartlägga vilka krav som ställs på hållbarhetschefer idag för att de ska lyckas med sina roller.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Enligt Björn Lindberg, konsult på rådgivningsbolaget Heidrick & Struggles och även författare till rapporten, säger att det allra tydligaste resultatet är att hållbarhet bör och kommer att integreras djupare i företagens affärsstrategier.
– En sådan integration är helt avgörande för innovation, tillväxt och långsiktighet. Den integrationen kräver i sin tur förmågan att bygga tillit, skapa engagemang och driva förändring, säger han.

Varför är det just det här som efterfrågas?

– Det är både på grund av lagstiftningar, kunder och styrelser. Och sen tror jag många inser att man kan tjäna pengar på hållbarhet och att man kan differentiera sig på marknaden.

I rapporten konstateras också att det finns ett växande behov hos hållbarhetschefer att ha erfarenhet från ledningsgruppsarbete. Enligt en studie från Heidrick & Struggles var andelen tillsatta hållbarhetschefer med sådan bakgrund 53 procent 2022. Året efter var motsvarande siffra uppe på hela 70 procent.

Björn Lindberg menar att bakgrunden hos hållbarhetschefer är väldigt varierade, men att de flesta, ungefär 23 procent, kommer från miljö- eller ESG-roller. Andra områden är kommunikation, strategi och finans.

– Även om teknisk hållbarhetsexpertis är fortsatt värdefull och behövs i teamet, ser vi tydligt att det är ledarskapsförmågorna som väger tyngst i chefsrollen. Det är ledarskapet som kommer att avgöra vilka företag som lyckas bäst med sin transformation, säger han.

Men det blir i utsträckning också folk som har haft affärsansvar eller ansvar för en global funktion och sen klivit in i hållbarhet, menar han.

– Jag tror anledningen till det är eftersom hållbarhet utvecklar sig mer och mer till en affärsfråga än till en funktionell eller regelefterlevnadsfråga. Och om du vill tjäna pengar med hållbarhet måste man förstå hur man tjänar pengar och hur det kan appliceras i affärsområdet man jobbar i.

Hur ser det ut på marknaderna i dag? Finns de här kompetenserna och tänket att man inser att man kan tjäna pengar på hållbarhet?

– Om man kollar på finanssektorn och privatkapital har de oftast tagit steget och sett att man kan tjäna rejäla pengar, bland annat med vind- och solenergiutveckling. För dem är det inte en fråga att göra något som är bra för miljön. Men de vet att de kan tjäna pengar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.

Det senaste