Rapport: Så mycket kostade årets 10 värsta extremväder

Klimat År 2022 drabbades världen av ett stort antal förödande extremväder som förutom död och förödelse också kostade ett stort antal miljarder kronor. I ny rapport har författarna försökt räkna ut de ekonomiska kostnaderna för årets tio värsta extremväder. Summorna är enorma.

Rapport: Så mycket kostade årets 10 värsta extremväder
Översvämningar i Pakistan i september. Foto: Ali Hyder Junejo

En ny rapport från Christian Aid visar att de tio största extremväderhändelserna i världen 2022, vid sidan om död och massivt mänskligt lidande, kostade världen 1 700 miljarder kronor.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Den dyraste extremväderhändelsen på listan var den orkan som drabbade USA och Kuba i september där prislappen på försäkrad egendom uppgick till 100 miljarder kronor. På andra plats kommer sommarens extremvärme i Europa där prislappen landade på 20 miljarder kronor. Översvämningar, som bland annat drabbade Kina, Australien och Pakistan var det extremväder som var vanligast på listan.

Fakta

De 10 dyraste klimatkatastroferna 2022

De dyraste extremvädren under 2022 räknat i försäkrade förluster.

+3 miljarder dollar. Översvämningar drabbar Sydafrika i april.

+3 miljarder dollar. En tropisk cyklon drabbar Karibien och Kanada i september.

+4 miljarder dollar. Torka drabbar Brasilien under hela året.

+4,3 miljarder dollar. Stormen Eunice drabbar Europa i februari.

+5,6 miljarder dollar. Översvämningar drabbar Pakistan under juni till september.

+7,5 miljarder dollar. Översvämningar drabbar Australien under februari och mars.

+8,4 miljarder dollar. Torka drabbar Kina under hela året.

+12,3 miljarder dollar. Översvämningar drabbar Kina under juni till september.

+20 miljarder dollar. Torka drabbar Europa under juni till september.

+100 miljader dollar. En tropisk cyklon drabbar Kuba och USA i september.

Kostnaderna för extremvädret, som enligt rapportförfattarna alla kan kopplas till klimatförändringar, är beräknat på försäkrade förluster. De verkliga kostnaderna är enligt Christian Aid betydligt större.

De fattigaste länderna hårdast drabbade

Att de största kostnaderna finns i USA och Europa kan också förklaras med att det är här försäkringsnivån är högst. Christian Aid påpekar också att de mest förödande extremvädren under 2022 slog mot fattigare länder. Länder som inte bidragit till världens utsläpp lika mycket som de rika länderna i världen.

Christian Aid skriver också I rapporten att det extremväder vi nu ser tydligt visar behovet av kraftigt klimatagerande från världens länder och företag.

– Att världen under det senaste året fick utstå tio separata klimatkatastrofer som vart och ett kostade mer än 3 miljarder dollar visar tydligt vad det kostar att vara passiv mot klimatkrisen. Men bakom dollarsiffrorna ligger miljontals berättelser om mänsklig förlust och lidande. Utan stora minskningar av utsläppen av växthusgaser kommer de mänskliga och de ekonomiska kostnaderna bara att öka, säger Patrick Watt, verksamhetschef på Christian Aid i en kommentar och fortsätter:

– De mänskliga kostnaderna för klimatförändringar ses i hemmen som sköljs bort av översvämningar, nära och kära som dödas av stormar och försörjning som förstörts av torka. Det här året var ett förödande år om du råkade leva i frontlinjen av klimatkrisen.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.