Kommuner: Ja tack till gratis standard för klimatanpassning

Klimatanpassning Var tredje kommun har nappat på erbjudandet om gratis Iso-standarder för klimatanpassning. Det berättar SIS som också meddelar att erbjudandet nu fortsätter.

Kommuner: Ja tack till gratis standard för klimatanpassning
Foto: Adobe Stock

Sedan i juni har de två Iso-standarderna för klimatanpassning, Iso 14090 och Iso 14091, kunnat laddas ner gratis på Svenska institutet för standarders, Sis, hemsida. Bakgrunden är att myndigheten SMHI valt att sponsra användningen. Efter ett drygt halvår berättar Sis att ungefär var tredje kommun nappat på erbjudandet och laddat ner standarderna.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
Miljö & Utveckling premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Magasinet Miljö & Utveckling - 6 nummer per år
  • Full tillgång till allt digitalt material
Redan prenumerant?

Iso 14090 och Iso 14091 hjälper användaren att arbeta strukturerat med klimatanpassning och till exempel att möta extrema vattenflöden. De två standarderna ger också riktlinjer av vilken sårbarhet och risk en organisation kan ha.

Att SMHI valt att sponsra standarderna uppges vara att deras klimatscenarier visar att både nederbörden och de högsta flödena vintertid kommer att fortsätta öka de kommande åren. Från början gällde erbjudandet om gratis standarder fram till 2023, men nu fortsätter erbjudandet.

– Klimatanpassning av samhället bör vara en högt prioriterad fråga. Alla kommuner har möjlighet att ta del av standarderna som kan stödja och stärka kommunernas planering och genomförande av klimatanpassning, i stället för att de ska behöva uppfinna hjulet själva. Standarderna är även användbara för företag och regioner, säger Jimmy Yoler, projektledare på Sis, i en kommentar.

Senaste nytt

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Miljö & Utveckling

Miljö & Utveckling Premium

Full tillgång till allt digitalt material.